Nieuwe rails: 120 bomen weg
Vele zieke kastanjes maar ook gezonde bomen – samen 120 stuks – worden volgend jaar gekapt om een vervanging van de trambaan op de Scheveningseweg mogelijk te maken.
De gemeenteraad moet nog een besluit nemen, maar donderdag werd in de raadscommissie leefomgeving duidelijk dat een meerderheid het voorstel van het college van B en W en de HTM volgt.
PvdA, CDA, VVD, D66 en PVV willen nu verder en verwerpen nadere onderzoeken naar de gevolgen voor de bomen van een zware betonnen fundering. De Haagse Stadspartij, Groep de Mos, de Partij voor de Dieren en GroenLinks drongen daar vergeefs op aan. Zij vinden dat wethouder Tom de Bruijn (D66, verkeer) zijn oren te veel laat hangen naar de wensen van de HTM. Eén ding staat vast en dat is dat de fundering van de sporen wankel is geworden; nu al kunnen de trams er niet meer op volle snelheid rijden. Maar de manier waarop de nieuwe rails moeten worden gelegd levert veel discussie op, ook donderdagmiddag weer. HSP-woordvoerder Gerwin van Vulpen bijvoorbeeld pleitte er tevergeefs voor ‘meer tijd’ te nemen. De Bruijn zei dat het allemaal al erg lang heeft geduurd.
Denktank
De gemeente legde de spoorvervanging vorig jaar voor aan een ‘denktank’ van omwonenden, wijkverenigingen en natuurclubs. Maar die slaagde er niet in tot een eensluidend advies te komen. Een deel schaarde zich achter het gemeentelijke voorstel, maar de rest, aangevoerd door de actiegroep SOS Den Haag en de Bomenstichting Den Haag, kwam met een alternatief plan. Door het minder ingrijpend aan te pakken zouden slechts dertig bomen opgeofferd hoeven worden. “De betonnen bak gaat ten koste van nog veel meer bomen dan de gemeente denkt,” waarschuwde een inspreker namens de Bomenstichting; de bak zou ook de wortelgroei van andere bomen verstoren en belemmeren. Maar volgens de gemeente is het alternatieve plan niet haalbaar wegens de hogere kosten. De Bruijn zegde wel toe dat als maar enigszins mogelijk is gepoogd zal worden bomen te verplanten.
De HTM, die de afgelopen weken de politiek onder druk zette om een besluit te nemen, begint pas eind volgend jaar met de vervanging van de sporen. Het ontwerp en het groenplan moeten nog nader worden uitgewerkt.
Lijn 1 op de Scheveningseweg. | Foto: DHC/Sebastiaan Boot
Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement bij DHC.