HTM-personeel gaat staken: geen ov in Den Haag op donderdag 2 juni

Er rijden op donderdag 2 juni geen bussen en trams in Den Haag. Medewerkers van de HTM leggen dan het werk neer.

Door

De vakbonden FNV en CNV kondigden eerder deze week de staking aan omdat de HTM de looneisen van de bonden weigert in te willigen. FNV en CNV stelden het Haagse vervoerbedrijf een ultimatum voor een beter CAO-bod. Omdat de HTM niet aan deze eigen tegemoet wilde komen, volgen nu acties op 2 juni. De vakbonden eisen een loonsverhoging van vijf procent en koopkrachtbehoud.

HTM kondigde eerder aan de lonen dit jaar met 3,1 procent te verhogen, ondanks het uitblijven van een cao-akkoord. ‘We kunnen niet anders dan een duidelijk signaal afgegeven aan de directie van HTM,’ zo schrijven de bonden in een schriftelijke toelichting.

Ook willen FNV en CNV dat er een oplossing komt voor werkdruk. ‘HTM heeft jaren geleden een efficiencyslag doorgevoerd, met als gevolg dat met name de tram- en busbestuurders onder hoge tijdsdruk hun werk moeten doen,’ zo stellen de vakbonden. Eric Vermeulen, bestuurder FNV Stadsvervoer, legt uit: “Voor personeel dat in steeds drukker wordend verkeer passagiers veilig moet vervoeren is voldoende rust een must.”

Overlast door staking

Het gevolg is dat er donderdag 2 juni de hele dag geen HTM-bussen en trams rijden in Den Haag, Rijswijk, Voorburg, Leidschendam, Delft. Ook de Randstadrail naar Zoetermeer blijft 2 juni in de remise. ‘De werknemers realiseren dat staken automatisch overlast voor publiek met zich meebrengt, maar wijzen daarbij ook naar de verantwoordelijkheid van de werkgever. Besloten is wel dat er, vooralsnog, niet gestaakt wordt tijdens de eindexamens van middelbare scholieren,’ aldus FNV en CNV.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van