Voorburgers willen A12 en spoorlijn in tunnel

De snelweg A12 en de spoorlijn moeten in Voorburg onder de grond worden gebracht. De ‘Initiatiefgroep Huygenstunnel 2040’ strijdt voor dit project.

Door

De kern van het plan is om voor de snelweg en het NS-spoor tussen het Prins Clausplein en de Utrechtsebaan een tunnel aan te leggen, die onder meer de Vliet passeert. Ook de nieuwe Randstadraillijn naar de Binckhorst zou bij het project betrokken moeten  worden. “Het onder de grond brengen van de verkeersstromen in de Huygenstunnel heeft veel voordelen voor de inwoners van Leidschendam-Voorburg en Den Haag. Geluidsoverlast en luchtvervuiling worden verminderd. Ook de barrièrewerking van het viaduct tussen Voorburg-West en Oud-Voorburg verdwijnt,” zegt de Haagse architect Jeroen Trimbos die lid is van de initiatiefgroep.

Oude glorie  

Een ander belangrijk voordeel is, volgens de initiatiefgroep, dat de tuinen van Hofwijck, ooit het buitenhuis van Constantijn Huygens, in hun oude glorie kunnen worden hersteld. Vandaar ook de naam ‘Huygenstunnel’. De initiatiefgroep verwijst naar de Victory Boogie Woogietunnel (Rotterdamsebaan) iets meer naar het zuiden. Die verbindt de snelwegen met het Haagse wegennet terwijl bovengronds ruimte is voor groen en recreatie.

Uit een internet-enquête blijkt dat de steun voor het plan in Voorburg groot is. Van de tot nu ruim 1100 deelnemers is 91 procent voorstander van de tunnel. Veel deelnemers aan de enquête vragen zich wel af of de Huygenstunnel niet te duur is. Er is nog geen kostenraming. Ter vergelijking: de langere maar verder minder ingewikkelde Victory Boogie Woogietunnel kostte 600 miljoen euro.

Randstadraillijn  

De aanleiding voor het nadenken over ondergrondse oplossingen is het plan van de gemeente Den Haag en de Metropoolregio MRDH voor een nieuwe Randstadraillijn tussen het Centraal Station en Zoetermeer via de Binckhorst, met eventueel een doortrekking naar Scheveningen. Omdat de omgeving van de A12 al te vol is, zou er voor de sneltram een tunnel moeten komen. ‘Breng dan meteen alles onder de grond’, is de boodschap van de initiatiefgroep.

De doorsnijding van Voorburg begon in 1870 met de aanleg van de spoorlijn Den Haag-Utrecht. Die splitste de Vlietgemeente in tweeën en slokte bovendien ongeveer de helft van de tuinen van Hofwijck op. Later nam de compartimentering verder toe door de aanleg en uitbouw van de A12.

Standaardportret
Bekijk meer van