‘Tienminutentrein’ stopt na 12 juni niet meer op Den Haag HS  

De Nederlandse Spoorwegen (NS) stoppen vanaf maandag 13 juni met het laten rijden van de ‘tienminutentrein’ tussen Arnhem, Amsterdam-Zuid, Schiphol Airport, Den Haag HS en Rotterdam Centraal. Deze lijn wordt teruggezet naar een reguliere kwartierdienst.

Door

De oorzaak is het personeelsprobleem bij de NS. Door de krapte op de arbeidsmarkt heeft de vervoerder naar eigen zeggen onvoldoende hoofdconducteurs om deze trein elke tien minuten te laten rijden. Dat betekent dat er per 13 juni op deze lijn vier intercity’s (in plaats van zes) per uur per richting vertrekken vanaf Den Haag HS. ‘Voor deze lijn is dat met de huidige lagere reizigersaantallen voldoende. Daarmee blijft het effect voor reizigers voorlopig beperkt,’ zo schrijft de NS in een toelichting.

Het gaat vooralsnog om een tijdelijke maatregel, al is het nog niet duidelijk óf en wannéér deze intercity weer om de tien minuten gaat rijden. Met het oog op de toekomst waarschuwt de NS: ‘De vooruitzichten zijn niet rooskleurig, waardoor NS deze zomer mogelijk meer maatregelen moet nemen.’

De NS heeft op dit moment zo’n 1100 vacatures. Het gaat om niet alleen om (hoofd)conducteurs, maar ook om machinisten, monteurs, IT’ers, winkelmedewerkers en servicemedewerkers op de diverse NS-stations.

Den Haag HS

De NS introduceerde de tienminutendienst naar Den Haag HS vorig jaar in december. De vervoerder noemt dit het ‘spoorboekloos’ rijden, omdat reizigers niet meer hoeven te kijken hoe laat de trein gaat. Het spoorboekje kan in de prullenbak, omdat de wachttijd nooit langer dan tien minuten is.

Hiermee wil de NS de Oude Lijn, zoals de spoorlijn tussen Schiphol en Rotterdam (via HS) heet, beter benutten. De Oude Lijn was het derde Nederlandse traject waarop een intercity spoorboekloos ging rijden. Het concept werd vijf jaar geleden geïntroduceerd, op de lijn Amsterdam – Eindhoven. Volgens de Spoorwegen was dit een succes, omdat vóór de coronacrisis het aantal reizigers hier met zo’n vijftien procent steeg.

Beneluxtrein

Het gevolg van de komst van de ‘tienminutentrein’ naar Den Haag HS was het schrappen van de Beneluxtrein, omdat op het spoor rond Den Haag ‘onvoldoende ruimte’ overbleef voor de internationale trein naar Brussel. Deze rijdt sinds eind december over het traject van de hogesnelheidslijn rechtstreeks tussen Rotterdam en Schiphol zonder in Den Haag te stoppen.

Meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van