Proef met trein naar Eindhoven: korting voor reizigers die rustige rit kiezen

Reizigers tussen Den Haag en Eindhoven kunnen met flinke korting reizen wanneer ze in een rustige trein stappen.

Door

De Nederlandse Spoorwegen (NS) is deze week gestart met een proef: hoe minder druk in de trein, hoe goedkoper de reis. De korting kan oplopen tot maximaal 60 procent. Het experiment duurt tot en met zaterdag 2 juli. “Onze reizigers zijn al gewend dat we korting geven als er gereisd wordt tijdens daluren, maar we bieden nu voor het eerst een korting op maat per treinrit aan,” vertelt Tjalling Smit van de raad van bestuur van de NS.

De proef is alleen geldig op het traject Den Haag Centraal – Eindhoven Centraal. De korting kan ook worden ingezet op reizen naar de tussenliggende stations (Den Haag HS, Delft, Rotterdam Centraal, Breda en Tilburg) op deze route. Reizigers die willen meedoen, moeten hun ticket uiterlijk een dag van tevoren online kopen. In de reisplanner krijgen ze de precieze korting te zien, de hoogte hiervan hangt af van de (verwachte) drukte.

Korting

Naast het testen van de techniek en het aantrekken van nieuwe reizigers wil NS met de pilot onderzoeken in hoeverre reizigers bereid zijn om een kaartje te kopen voor een specifieke treinrit. Zo willen de Spoorwegen lege stoelen beter benutten.

“Neem bijvoorbeeld de intercity die op maandag om 10.15 uur vertrekt vanuit Eindhoven naar Den Haag waarvan twee derde van de stoelen bezet is. Pak je dezelfde trein, maar twee uur later, dan is slechts een derde van de stoelen bezet. Reizigers die voor deze trein kiezen, kunnen daarom 30 procent korting krijgen,” aldus Smit.

Evaluatie

Begin juli evalueert de NS de uitkomsten van het experiment. Dan beslissen de Spoorwegen of de variabele prijzen vaker en op meer trajecten worden ingezet.

Meer informatie: www.nieuws.ns.nl

Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van