Nog veel obstakels voor nieuwe remise bij Prins Clausplein

Als de HTM over vijf jaar een nieuwe remise bij het Prins Clausplein in gebruik wil nemen, moeten nog vele problemen worden opgelost.

Door

Dat blijkt uit het eerste gemeentelijke plan (nota van uitgangspunten). Voorlopig kent het remise-project een tekort van ruim 11 miljoen euro. Dat komt volgens de gemeente voor rekening van de Metropoolregio (MRDH), maar zeker is dat niet. Daarnaast moeten nog vele technische onderzoeken worden verricht.

De HTM staat te springen om stallingsruimte voor haar nieuwe trams, die deels nog in aantocht zijn. “De bestaande remises zijn niet geschikt. Voldoende voorzieningen voor het stallen van de nieuwe railvoertuigen zijn cruciaal,” aldus wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit). Van belang is ook dat de nieuwe remise in het buitengebied komt te liggen. Dat is zodat het materieel bij aanvang en einde van de dienst niet de hele stad door hoeft te rijden.

Remise

Na het afvallen van een locatie op de grens van Rijswijk en Delft, kozen gemeente en HTM voor de GAVI-locatie. Deze plek is vernoemd naar de nooit gebouwde Geïntegreerde Afvalverwerkingsinstallatie. De plek ligt in de ‘oksel’ van het Prins Clausplein, tegenover het ADO-stadion (maar aan de Nootdorpse kant van de A12). Een echte remise wordt het niet, eerder een overbouwd emplacement. Boven de circa twintig opstelsporen zouden sportvelden kunnen worden aangelegd. Eromheen kan bedrijfsruimte worden gebouwd, al zegt de gemeente wel te hechten aan een groene uitstraling van het gebied.

De opstelsporen worden verbonden met het tracé van lijn 19 op de Ypenburgse Stationsweg. Maar in de verdere toekomst komt er een aantakking op de nieuwe Randstadraillijn Zoetermeer-Nootdorp-Voorburg-Binckhorst-CS. Dit heet de ‘Koningscorridor’.

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het nu opgestelde plan, werkt de HTM het ontwerp verder uit. Intussen moet er ook duidelijkheid komen over de kosten. De gemeente hoopt dat er binnen vijf jaar kan worden gebouwd.

Wilt u meer lezen over Haagse politiek, sport en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van