’s Avonds minder treinen naar Amsterdam en Deventer

De NS laat vanaf nu na 18.30 uur minder treinen rijden. Het vervoersbedrijf snijdt in de dienstregeling vanwege teruglopende reizigersaantallen als gevolg van de coronalockdown.

Door

Dit betekent dat er na 18.30 uur geen rechtstreekse intercity’s meer rijden tussen Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal. Treinreizigers die vanaf het Centraal Station naar Amsterdam Centraal willen, moeten overstappen op Den Haag HS of Schiphol Airport.

Verder zet de NS in de avond minder intercity’s in tussen Den Haag Centraal, Utrecht en Deventer: het aantal rechtstreekse treinen daalt van drie naar twee per uur per richting. Ten slotte halveert de NS het aantal sprinters tussen Den Haag Centraal, Zoetermeer en Gouda. In plaats van vier stoptreinen per uur per richting, rijden er ’s avonds voorlopig nog maar twee treinen per uur per richting.

De Spoorwegen benadrukken dat de wijzigingen tijdelijk zijn, maar het is nog niet duidelijk wanneer de ‘gewone’ avonddienstregeling weer terugkomt. Dat hangt af van de coronamaatregelen. De aanpassingen zijn verwerkt in de online reisplanner, zo meldt de NS.

Treinen in de coronacrisis

De NS wordt hard geraakt door de coronacrisis. In 2021 had het vervoersbedrijf minder dan de helft van het aantal reizigers ten opzichte van 2019. Gemiddeld vervoerde de NS vorig jaar ongeveer 611.000 passagiers. In 2019, het laatste jaar vóór de coronacrisis, lag dit aantal rond de 1,3 miljoen. ‘Sinds de lockdown begon op 19 december 2021 vervoeren we nog maar zo’n 45 procent van het aantal reizigers ten opzichte van dezelfde periode in 2019,’ schrijft de NS op de eigen website.

Marjan Rintel, president-directeur van NS, legt uit: “2021 was opnieuw een lastig jaar. We hebben er alles aan gedaan om te blijven rijden en de collega’s hebben hard gewerkt om Nederland in beweging te houden. Tijdens de versoepelingen hebben we gezien dat veel mensen de trein weer willen pakken. We blijven optimistisch voor 2022, waarin we hopelijk weer veel mensen in onze treinen mogen verwelkomen.”

Bus en tram

De NS is niet het enige vervoersbedrijf dat worstelt met teruglopende reizigersaantallen. Ook stadsvervoerder HTM moet noodgedwongen ‘bezuinigingsmaatregelen’ doorvoeren. Vanaf deze week zijn veertien haltes vervallen, onder meer op de tramlijnen 2, 6, 12 en 16. Arnold van der Heijden, voorzitter van de reizigersvereniging Rover Den Haag, sprak vorige week in deze krant zijn zorgen uit over de ingreep van de HTM. Hij vreest dat tijdelijke maatregelen uiteindelijk definitieve maatregelen blijken te zijn.

Onze redactie biedt u dit artikel uit de Den Haag Centraal van donderdag 13 januari 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van