Complete vernieuwing spoor CS, weer treinen op perrons 11 en 12

Het complexe spoor rond het Haagse Centraal Station (CS) wordt versimpeld. Minder wissels voor meer treinen.

Door

Wie vanaf het Prins Bernhardviaduct neerkijkt op de treinrails rond het Centraal Station (CS), ziet een wirwar aan sporen, wissels en seinen. Het oogt complex, en dat is het ook. Het moet eenvoudiger, vindt ProRail. De spoorwegbeheerder gaat daarom het volledige spooremplacement rond CS ombouwen; het gaat om de rails vanaf het station tot aan het Schenkviaduct, zo’n negenhonderd meter richting de Binckhorst. In 2023 begint BAM Infra Nederland, in opdracht van ProRail, met het vernieuwen en anders inrichten van dit gebied. Als het werk in 2025 klaar is, moeten er meer treinen kunnen rijden van en naar CS.

Dat kan omdat het aantal wissels wordt teruggebracht. Wissels zijn kwetsbaar, en door het aantal te verminderen, is er minder onderhoud nodig. Daardoor kunnen meer treinen rijden. “We gaan het spoor beter benutten. Om Den Haag in de toekomst duurzaam bereikbaar te houden is het nodig om meer treinverkeer mogelijk te maken,” vertelt Martijn de Graaf, woordvoerder van ProRail. “Dit project maakt het mogelijk om in 2025 het aantal treinen richting Rotterdam te laten groeien van vier naar zes Sprinters. In 2026 kan het aantal treinen richting Leiden groeien van vier intercity’s en vier Sprinters naar zes intercity’s en zes Sprinters.”

Door het verminderde aantal wissels wordt het station, nog nadrukkelijker dan nu het geval is, ingedeeld in drie ‘sectoren’. Elk gedeelte is dan uitsluitend voor treinen in één richting (Leiden, Rotterdam of Gouda).

Perrons 11 en 12

Er komt ook meer plek voor een intensievere dienstregeling, omdat de perrons 11 en 12 straks opnieuw in gebruik zijn. Deze worden weer aangesloten op het spoornetwerk. Deze laatste twee perrons aan de zijde van het Anna van Buerenplein liggen er ongebruikt bij sinds in 2016 de metrolijn naar Rotterdam van de stationshal ‘verhuisde’ naar een nieuw viaductstation boven het busplatform. Dit gebeurde onder meer op verzoek van de NS en ProRail. Twee extra perrons: je kunt ze maar beter hebben in tijden van toenemende reizigersaantallen, zo legde de NS (verantwoordelijk voor de dienstregeling van de treinen) destijds in DHC uit. Probleem is alleen dat de perronsporen nog niet zijn aangesloten.

 

We gaan het spoor beter benutten.
Martijn de Graaf (woordvoerder van ProRail)

 

Daar komt dus binnenkort verandering in. Het werk stond aanvankelijk eerder op de planning, maar mede door de coronacrisis is dit uitgesteld. Ook duurden de voorbereidingen lang. ‘Het goed inrichten van de sporen kost veel tijd, meer dan aanvankelijk gepland,’ erkende ProRail in 2020.

Verder gaat BAM de perrons en de perronsporen aanpassen zodat de vloer van (nieuwe) treinen op gelijke hoogte komt met de perrons. Dit maakt het in- en uitstappen (zeker voor mindervalide mensen en personen met een kinderwagen) makkelijker. Ten slotte worden bovenleidingen, kabels en tegels vernieuwd, worden perrons ingekort of verlengd en wordt de verlichting in en rond het station aangepast.

Overlast

De werkzaamheden hebben gevolgen voor treinreizigers van en naar Den Haag Centraal. Zij moeten tussen 2023 en 2025 rekening houden met omleidingen en extra reistijd. ProRail waarschuwt voor een aantal ‘treinvrije periodes’. Dit betekent niet dat het hele station dichtgaat, maar dat er geen treinen in een bepaalde richting vertrekken. Dit kan een weekend zijn, maar soms ook een hele week. De meeste overlast ontstaat waarschijnlijk in het voorjaar van 2025, als er zeker negen dagen geen treinen rijden naar Gouda en Rotterdam. De exacte data van alle afsluitingen zijn nu nog niet bekend.

Meer informatie: www.ns.nl

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 16 juni 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van