Torens van Bellevue mogen opeens wel hoger van raad

De twee woontorens van het plan Bellevue aan de Bezuidenhoutseweg mogen van een meerderheid van de gemeenteraad toch 185 meter hoog worden.

Door

De raad nam donderdag een motie van Hart voor Den Haag aan, waarin B en W wordt gevraagd alsnog de richtlijnen voor de locatie aan te passen. In wezen gaat het om het opnieuw actueel verklaren van de oorspronkelijke uitgangspunten. Als dat zou gebeuren, zullen de ontwikkelaars Patrizia en Staedion de ‘planontwikkeling weer opstarten’, volgens Hart voor Den Haag-voorman Richard de Mos. De motie kreeg de steun van onder meer D66, PvdA en CDA, terwijl de linkse oppositie tegenstemde. Ook de VVD, die eerder het initiatief nam voor het verlagen van de torens, stemde tegen. Uiteindelijk was er een meerderheid van 24 raadsleden vóór een tweede kans voor de hoge variant.

Niet haalbaar

Vorig jaar besloot de raad, na scherpe kritiek van omwonenden, dat het juist lager moest, daar aan de Bezuidenhoutseweg tegenover de Koekamp. Zeer tegen de zin van wethouder Anne Mulder (VVD) besloot een meerderheid toen dat de torens 160 meter hoog mochten worden. De ontwikkelaars Patrizia, Downtown Development en Staedion lieten daarop weten dat het project met deze beperking niet haalbaar was.

De maquette van het CID, met op de voorgrond de ontwikkeling rond station Hollands Spoor. | Foto: DHC/Elise Fluijt

Door de motie van donderdag krijgt het project mogelijk een nieuwe kans. Intussen zijn er wel toenemende andere problemen, zoals het tekort aan bouwvakkers, de stikstofmaatregelen en de stijging van de bouwkosten. Bellevue maakt deel uit van de veel grotere ‘ontwikkelingsvisie’ Central Innovation District (CID). Een maquette van dat totaalplan is nu te zien in het Atrium van het stadhuis.

Standaardportret
Bekijk meer van