Scherpe kritiek op nieuwbouwplannen binnenstad: wel woontorens, geen speeltuin

De nieuwbouwplannen voor de binnenstad deugen niet, stellen acht bewonersorganisaties en een flink deel van de gemeenteraad. Voor scholen, parken en andere voorzieningen is amper ruimte ingetekend. “De wethouder moet pas op de plaats maken.”

Door en

Het wordt dringen geblazen in de binnenstad. In het Central Innovation District (CID), het gebied tussen de drie treinstations, komen 25.000 nieuwe woningen, 50.000 bewoners en een half miljoen vierkante meters kantoorruimte. Dit alles ondergebracht in hoge torens als de Bellevue (tweemaal 180 meter, Bezuidenhoutseweg), The Grace (180 en 150 meter, bij het Rijswijkseplein) en Grotius (bij de Utrechtsebaan), die het CID een Manhattan-achtige aanblik moeten geven. Het stadsbestuur rept bij deze nieuwbouwplannen van een ‘verdubbeling van de binnenstad’.

Alleen, hoe zit het met voorzieningen als groen, scholen en sport? Daarover maken de acht betrokken bewonersorganisaties, die zich woensdag massaal meldden voor een digitale inspraakronde, zich grote zorgen. Volgens hen staart de gemeente zich blind op woningen en vergeet zij de zaken die de binnenstad leefbaar houden. “Al die mensen willen sporten, naar het park, de tandarts, een speeltuin voor hun kinderen. Als die niet genoeg worden gebouwd in het CID, dan komen ze in het centrum terecht,” schetst Jeroen Oosterwal, voorzitter van Bewoners Rond het Plein. “En hier staan de voorzieningen al onder druk.”

Plek tekort voor nieuwbouwplannen

“Die nieuwe voorzieningen komen er niet,” stelt Jacob Snijders gedecideerd. De voorzitter van het Wijkberaad Bezuidenhout is aan het rekenen geslagen. Nu al komt zijn wijk – volgens de normen die de gemeente zelf hanteert – plek tekort voor buurthuizen, basisscholen, huisartsen en andere voorzieningen. Tel daar de toekomstige woningen bij op en je komt volgens Snijders algauw uit op een tekort van 190.000 vierkante meter. Dertig voetbalvelden. Het kost honderden miljoenen om de voorzieningen op peil te brengen, rekent Snijders voor, geld dat er niet is. “De gemeente dreigt de bietenbrug op te gaan met een gigantisch financieel gat.”

 

Hebben we al die kantoren echt nodig?
Jacob Snijders (voorzitter van het Wijkberaad Bezuidenhout)

 

De oplossing van het stadhuis is om losser met de normen om te springen. Zo halveert de gemeente het aantal vierkante meters groen per woning naar acht. Voor speeltuinen is zelfs driekwart minder ruimte ingetekend. Volgens de bewonersorganisaties zou het stadhuis ook beter moeten nadenken over mogelijke gevolgen van de coronacrisis. Nu al hoort Snijders van bedrijven in het Beatrixkwartier dat ze in de toekomst minder kantoorruimte nodig hebben. “Hebben we al die kantoren echt nodig?”

Hoerenbuurtje

De bewonersorganisaties vinden dat zij meer betrokken moeten worden. “Participatie heeft tot nog toe amper plaatsgevonden,” zegt Peter Oosterling van Bewonersorganisatie Rivierenbuurt-Spuikwartier. Zijn wijk, ingeklemd tussen het Centraal Station en Hollands Spoor, heet een ‘laagdynamisch’ gebied. Hier geen hoge torens, schrijft de gemeente, al kan daar later verandering in komen. “Als ze het hoerenbuurtje verplaatsen, komt daar vast hoogbouw. Er gaan ook geruchten dat er hoge torens komen op de plek van het Schenkviaduct. Dat is nogal een schok. Onze laagbouw krijgt dan nóg meer schaduw.”

Dat is ook de zorg van bewoners rond het Plein, die strikt genomen niet onder het CID vallen maar het wel gaan merken. “Bellevue is een goed voorbeeld,” zegt Oosterwal. “De torens komen precies aan de overkant, maar hebben gevolgen voor onze bezonning.” In Laak leven dezelfde zorgen. Voorzitter van de wijkorganisatie Laak Centraal, Cees van der Meer: “We worden aan alle kanten ingebouwd. Want ook in Moerwijk gaat het de lucht in. We verdwijnen in het niets. En denk eens aan alle parkeerplaatsen die nodig zijn voor al die nieuwe bewoners. Er heerst bij ons nu al een enorme parkeerdruk.”

 

Dit is een kantelpunt. De visie geldt voor de komende twintig jaar. Gaat de raad hiermee akkoord, dan kan het college door met alle plannen.
Jeroen Oosterwal (voorzitter Bewoners Rond het Plein)

 

De structuurvisie moet terug naar de tekentafel, vinden de acht bewonersorganisaties, maar ook de Vereniging Vrienden van Den Haag. “Verschuif de focus van torens voor topinkomens en singles naar meer gezinsvriendelijke wijken,” zei Christine Sijbesma bij de inspraak. Voor Snijders van Wijkberaad Bezuidenhout is het duidelijk. “Laat de wethouder over een paar maanden met een beter plan terugkomen naar de raad,” stelt hij voor. “Er wordt al een vliegende start gemaakt. Bijna negenduizend woningen zitten in de pijpleiding. Maak even pas op de plaats.”

Vaagheid

Woensdag, tijdens het commissiedebat in de raad, sloten vrijwel alle partijen zich aan bij de bewonerskritiek. Zoals het plan er nu voorligt, kan niet, was de teneur. “De vaagheid en veelheid aan stukken proberen te verhullen dat de helft ontbreekt,” zei Robert Barker (Partij voor de Dieren). “Van alle woontorens zijn artist’s impressions, maar voor voorzieningen zijn geen concrete plannen.”

De structuurvisie is een papierberg waarin grote lijnen worden uitzet voor het CID. Met de nadruk op grote lijnen, want veel blijft vaag, oordeelden zowel insprekers als raadsleden. Toch is het, beklemtoont Jeroen Oosterwal, een essentieel document. “Dit is een kantelpunt. De visie geldt voor de komende twintig jaar. Gaat de raad hiermee akkoord, dan kan het college door met alle plannen.” Zover is het nog lang niet. De kritiek was woensdag zo veelomvattend, dat wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) niet in een halfuurtje alle vragen uit de losse pols kon beantwoorden. Hij vroeg om uitstel. De raadscommissie vergadert volgende week verder over het CID.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van