Raamprostitutie gaat richting Binckhorst, maar niet meteen

De raamprostitutie verdwijnt zowel uit de Rivierenbuurt als uit de Doubletstraat, als het aan de gemeente ligt. Maar het gaat wel vijf of zes jaar kosten om alles en iedereen naar de ‘sporendriehoek’ te krijgen.

Door

Het college van B en W is tot de conclusie gekomen dat de Doubletstraat in het Oude Centrum en de Geleenstraat en Hunsestraat in de Rivierenbuurt – de prostitutiestraten dus –  steeds verder ‘verloederen’. “Niets doen is geen optie,” zei wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) donderdagmorgen bij de presentatie van een reeks onderzoeken. Bij de beoogde verplaatsing gaat het ook om de gezondheid en veiligheid van de ‘sekswerkers’. “Goede voorzieningen in combinatie met veiligheidsmaatregelen zullen bijdragen aan de fysieke en mentale gezondheid van de sekswerkers,” aldus wethouder Kavita Parbhudayal (VVD, volksgezondheid).

Nieuw ‘erotisch centrum’

De beoogde plek voor een nieuw ‘erotisch centrum’ is de ‘sporendriehoek’ bij de Lekstraat. Dat is een al eerder voor dit doel genoemd stuk niemandsland tussen de sporen van de NS. Officieel ‘verkent’ de gemeente een mogelijke verplaatsing, maar in de praktijk willen de wethouders er nu echt meer sturing aan geven. De gemeente gaat de operatie ‘faciliteren’. Tevens wordt met alle betrokken partijen, ook de buurten, contact gelegd.

Uitgangspunt is dat de verhuizing ‘vrijwillig’ verloopt. Revis gaf aan dat de gemeente geen raamexploitanten gaat uitkopen. “We gaan dit niet financieren met gemeenschapsgeld. Het moet komen van het particulier initiatief.” Daartoe is een marktverkenning gedaan, waarvan de resultaten niet openbaar zijn. Maar Revis bevestigde dat er marktpartijen geïnteresseerd zijn om het nieuwe erotisch centrum te ontwikkelen.

Mensenhandel en uitbuiting tegengaan

De gemeente hoopt met de operatie vele slagen tegelijk te slaan. De oude buurten gaan erop vooruit. En er zou straks meer controle mogelijk zijn op de sector, waardoor mensenhandel en uitbuiting worden tegengegaan. Tevens zou de kans kleiner worden dat prostitutie ‘weglekt’ naar illegale circuits. Uit onderzoek onder sekswerkers blijkt dat er draagvlak is voor de verhuizing. Alleen zou voorkomen moeten worden dat er een periode van sluiting van de ramen optreedt.

De sporendriehoek met bovenaan het Schenkviaduct. Foto: Google Earth

De sporendriehoek ligt op het snijpunt van de nieuwe woonlocaties van het ‘Central Innovation District’ (met kernen rond de stations). Revis ziet de toevoeging van een erotisch centrum niet als slechte reclame voor dat gebied. “We geven hiermee een duidelijk signaal af: prostitutie heeft een plek in de moderne stad,” zei hij. De volgende stap is dat de gemeente samen met betrokkenen een ‘nota van uitgangspunten’ opstelt. Als alles meezit zou de verhuizing over vier jaar klaar moeten zijn. Maar in de praktijk blijken dergelijke saneringen van de prostitutiesector veel problemen en conflicten op te leveren. Daarom zal het nieuwe erotisch centrum vrijwel zeker over vier jaar nog niet in gebruik zijn.

Standaardportret
Bekijk meer van