Stekker uit Energieacademie: Banenproject flopt door wanbeleid

De Energieacademie was nog geen jaar open en is nu al failliet. Het leerwerkproject voor bijstandsgerechtigden en kwetsbare jongeren is door wanbeleid op de fles gegaan.

Door

Het faillissement van de stichting is ‘onafwendbaar’, schrijft wethouder Bert van Alphen (GroenLinks, sociale zaken) aan de gemeenteraad. Februari vorig jaar opende premier Mark Rutte officieel de Energieacademie op het bedrijventerrein aan de Kerketuinenweg. De gemeente had 1,2 miljoen euro subsidie over voor deze vakschool, die ruim vijfhonderd Hagenaars met een afstand tot de arbeidsmarkt moest klaarstomen voor werk in de bouw, techniek of energietransitie. Met ruim vijftig bedrijven uit de sector sloot het stadhuis overeenkomsten.

Alleen waren er vanaf dag één bestuurlijke problemen. Al voor de officiële opening ontving de gemeente ‘ernstige’ signalen, zo schreef de wethouder afgelopen zomer. Volgens de door de gemeente aangestelde Raad van Toezicht (RvT) kregen bestuursleden te veel betaald, waren salarissen van medewerkers niet marktconform, heerste er een ‘sfeer van wantrouwen’ en een ‘te informele cultuur’. Bovenal klopte het financiële plaatje niet. Volgens Van Alphen heeft de stichting een aanzienlijk deel van het subsidiegeld anders besteed dan de bedoeling was.

Schuldeisers Energieacademie

In mei trad een nieuw bestuur aan, maar de financiële problemen, versterkt door imagoschade en de coronacrisis, bleven. In december besloot de RvT de stekker uit de Energieacademie te trekken. Een poging om een faillissement te voorkomen is vorige week mislukt, meldt Van Alphen. Hij heeft de betrokken partijen aan tafel gezet, maar twee schuldeisers gingen niet akkoord met een ‘crediteurenakkoord’. ‘Opvallend was dat er een sfeer van ernstig wantrouwen tussen de partijen heerste,’ merkt de wethouder op.

 

Dit is een gemeenteproject. Nu worden wij als ‘graaiers’ voor de bus gegooid.
Aad van Loenen (tot mei directeur van de Energieacademie)

 

Aad van Loenen, die tot mei directeur was van de Energieacademie, wijt de ondergang aan een ‘verkeerd verdienmodel’. Dat is in de begindagen uitgedacht door duurbetaalde krachten, schetst hij, onder regie van een ambtenaar. Ook rekende de stichting zich rijk met subsidies die (nog) niet binnen waren. “Daar kun je geen sluitende begroting mee maken. Toen we opengingen, was het kastekort al bekend.” Het stadhuis is altijd betrokken geweest bij de Energieacademie, maar trekt zijn handen ervan af nu het misgaat, meent Van Loenen. “Dit is een gemeenteproject. Nu worden wij als ‘graaiers’ voor de bus gegooid.”

Ramp

Voor familiebedrijf Traub Stuc, die ‘moeilijke’ jongeren opleidt tot stukadoor, is het faillissement een ramp. “Wij hebben 170.000 euro geïnvesteerd in de loods van de Energieacademie,” zei Peet Traub vorige week als inspreker in de raad. Zijn bedrijf kreeg al snel niet meer betaald, niet het juiste materiaal geleverd en praktijkleerlingen toegewezen die – bijvoorbeeld vanwege blindheid – duidelijk ongeschikt waren voor het vak. Desondanks blijkt hun opleiding succesvol: van de 26 jongeren hebben ze er 17 aan een baan geholpen. Nu dreigen ze volgende maand op straat te komen te staan. De toekomst van hun stukadoorleerlingen is onzeker.

De Energieacademie is voortgevloeid uit het ‘Werkoffensief +500’, een plan dat is ingezet door het vorige stadsbestuur (met Hart voor Den Haag/Groep de Mos) om jaarlijks vijfhonderd bijstandsgerechtigden extra aan werk te helpen. Met de formule is niks mis, vindt eigenlijk iedereen. Wethouder Van Alphen heeft een adviesbureau gevraagd om een ‘doorontwikkeling’ uit te stippelen. Oud-directeur Van Loenen ziet toekomst in een verdienmodel op basis van ‘social return’. Bij elke gemeentelijke aanbesteding gaat dan een klein bedrag – bijvoorbeeld 5 procent – naar een potje voor leerwerkprojecten. “Rotterdam haalt zo miljoenen op.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van