Traub Stuc wil ambachtsschool in RAC Hallen

Het is nu het uitgelezen moment om uit te breiden.

Door

Door Marloe van der Schrier

Leer-werkbedrijf Traub Stuc uit Moerwijk wil een ambachtsschool beginnen in de RAC Hallen in Laakhaven.

Om het plan te laten slagen en meer jongeren te laten uitstromen naar de bouwsector, wil het stukadoorsbedrijf (sinds 1999) van de gebroeders Peet en Michel Traub bovendien iemand aanstellen als schakel tussen de gemeente en het bedrijf, wat zij zelf noemen ‘een butler’.

Het is nu het uitgelezen moment om uit te breiden en een ambachtsschool te beginnen: in de bouwsector is veel vraag naar vakmensen, het aantal vacatures schommelt rond de 40.000. Om te groeien heeft Peet Traub zijn oog laten vallen op de RAC Hallen, omdat ‘ik daar een ideale aansluiting heb met de wijken waar het om gaat en mijn doelgroep zich bevindt: de Schilderswijk en Transvaal’. De RAC Hallen zijn in het bezit van de gemeente en staan op dit moment leeg. “Ze willen er een skatepark van maken, begrijp ik, maar dit is een veel betere bestemming.”

Traub hoopt dat hij de toezegging krijgt om vijf jaar van het pand gebruik te maken. Dan kan hij het inrichten als school voor zowel stukadoors als schilders, metselaars en tegelzetters. “Het is zo ontzettend simpel,” verzucht hij. “Acht jaar geleden wilde ik dit al.”

Peet Traub heeft zojuist aan een aantal gemeenteraadsleden (van onder andere D66, HSP, Groep de Mos, PvdA en VVD) en belanghebbenden zijn plannen uitgelegd voor de toekomst van Traub Stuc als leer-werkbedrijf. Op een whiteboard staat het woord ‘butler’ centraal tussen zijn bedrijf aan de Zijpendalstraat en de overheidsinstanties, scholen en jongeren.

“Ik wil iemand, een schakel, die het contact met de gemeente voor ons doet. Een butler is iemand die goed met ambtenaren kan omgaan en daar verstand van heeft; wij weten hoe we moeten omgaan met de jongeren en kunnen hen begeleiden.” Voor het doorontwikkelen van het project dat hij in 2010 startte, zijn drie dingen essentieel: een groter pand, jongeren die het vak willen leren en die butler die fungeert als tussenpersoon en bovendien zorgt dat jongeren de weg weten te vinden naar de praktijkschool.

Dit najaar besloot wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, werkgelegenheid) de stekker uit leeren werkbedrijf Het Ambacht te trekken en de subsidie stop te zetten wegens te weinig resultaat. Traub doet het anders, zegt hij. “Wat wij doen, werkt. De laatste drie jaar is tachtig procent uitgestroomd naar een functie waar wij ze voor hebben opgeleid.” Het idee van Het Ambacht was goed, zegt Traub, maar de besturing was verkeerd. “Een butler weet precies wat wij met het verstrekte geld doen en kan dat aan de gemeente laten zien. Ik wil de betrokken gemeenteraadsleden elk kwartaal een rapport aanbieden.”

Som geld

Een praktijkopleiding voor een jongere, vaak iemand die het niet redt in het reguliere onderwijs, duurt zes tot negen maanden en kost zo’n honderd euro per dag. “Investering kost geld,” zegt Peet Traub, terwijl hij wijst naar de zakken stuc, de oefenmuurtjes die in het huidige pand zijn opgebouwd en die straks weer gesloopt gaan worden. “Het mooiste zou zijn als we een som geld krijgen van de gemeente waarmee we de opleidingen kunnen financieren,” zegt broer Michel Traub. Hoeveel dat bedrag moet zijn, is afhankelijk van het aantal jongeren dat bij Traub Stuc een opleiding gaat volgen.

Naast de meedenkende politici komt het mooiste aanbod van de ochtend van Willem Greving, projectleider van JAvooreenkans, een project waarbij jongeren naar werk worden begeleid: “Ik kan een butler bieden.” Peet Traub is blij: “Wij zijn er voor de jongeren, nu moeten we de kans krijgen.” Broer Michel sluit zich hierbij aan. “De aanwezige politici waren enthousiast. Wij staan te popelen van ongeduld om te starten. We wachten alleen nog op steun van de gemeente in de vorm een bedrag voor de financiering van de opleidingen en op de sleutel van de RAC Hallen.

| Foto: DHC

Klik hier om een abonnement op DHC te nemen.

 

Standaardportret
Bekijk meer van