Vaccinatiedorp bij ADO-stadion open: ‘Begin van meer vrijheid voor ons allemaal’

De eerste mensen zijn maandag gevaccineerd in het ‘vaccinatiedorp’ van de GGD bij het stadion van ADO Den Haag.

Door

Elly Toetenel is een van de eersten die een prik kregen in het net geopende vaccinatiedorp. “Ik heb mensen verloren door corona, dus toen de oproep kwam, stond ik vooraan. Dit is belangrijk,” zei zij. De 51-jarige Toetenel behoorde tot de groep die als eerste gevaccineerd mag worden. Ze werkt als verzorgende in woonzorgcentrum het mr. L.E. Visserhuis in het Benoordenhout en werkt dus met kwetsbare mensen. Ze weet hoe genadeloos corona kan toeslaan.

“De moeder van mijn schoonzoon is eraan overleden. In vier dagen was het voorbij.” Haar eigen vader belandde met ernstige coronaklachten in het ziekenhuis, maar die knapte gelukkig weer op. Om van zo dichtbij mee te maken wat corona kan doen, motiveerde haar om vandaag op de eerste dag direct naar het vaccinatiedorp te komen.

Ruimere openingstijden vaccinatiedorp

Maandag zijn de eerste 319 medewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in deze regio gevaccineerd. De rest van de week gaat dat zo door, om het aantal komende vrijdag op te voeren naar 560 per dag. Er komen dan ruimere openingstijden. Zorgpersoneel kan vanaf die dag tussen 08.00 en 20.00 uur een prik halen.
Annette de Boer, directeur van GGD Haaglanden, sprak vanmorgen van ‘een feestelijke dag’. “In tientallen verpleeghuizen zijn mensen besmet. Dat hopen we nu te stoppen.”
Deze eerste prikronde is ‘de opmaat voor ons allen’, vervolgde ze, om bescherming tegen het virus te krijgen. “Ik hoop dat we het virus eronder krijgen. Dit is het begin van meer vrijheid voor ons allemaal.”

De vaccinatielocatie, die in enkele weken is opgebouwd, staat op een parkeerterrein van het ADO-stadion. De plek is beschikbaar gesteld door de eredivisieclub. Mohammed Hamdi, algemeen directeur van ADO Den Haag zei blij te zijn een bijdrage te kunnen leveren. “Dat deden we ook al met het coronadorp voor dak- en thuislozen en nu opnieuw. Laten we hopen dat het een succes wordt en dat we van dat vreselijke virus af komen.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van