Vaccineren in ziekenhuizen begonnen: ‘We verwachten minder uitval van personeel’
De eerste ziekenhuismedewerkers in de Haagse regio zijn gevaccineerd. Een verpleegkundige van het HagaZiekenhuis was de eerste die een injectie kreeg.
In beide grote Haagse ziekenhuizen is het vaccineren tegen het coronavirus woensdagmiddag begonnen. Het HagaZiekenhuis (Leyenburg) heeft BioNTech/Pfizer-vaccins gekregen voor in totaal 460 medewerkers, die zorg verlenen aan Covid-patiënten en ‘bij wie uitval direct leidt tot verlies aan capaciteit’.
Ic-verpleegkundige Frederieke Veersma kreeg als eerste het vaccin toegediend. “Ik vind het heel goed dat de mensen in de acute zorg nu al gevaccineerd worden. Wij hebben intensief met de ziekste Covid-19-patiënten te maken die nog besmettelijk zijn. Natuurlijk zijn wij wel goed beschermd, maar een vaccinatie geeft toch meer zekerheid. Ik doe het niet alleen voor mezelf, maar ook om mijn collega’s, patiënten en mijn kinderen en familie te beschermen,” zei zij nadat ze was ingeënt.
Vaccineren ziekenhuispersoneel
Het Haaglanden Medisch Centrum (Westeinde/Antoniushove) laat weten ‘heel dankbaar’ te zijn, ‘dat onze medewerkers in de frontlinie eerst gevaccineerd mogen worden’. “Dat is een geweldige opsteker,” aldus een woordvoerder. Aanvankelijk zou het vaccineren van ziekenhuispersoneel pas vrijdag beginnen. Dat is vervroegd omdat grote problemen dreigden voor de acute zorg. Het aantal zieken, en daarmee de werkdruk, blijft onverminderd hoog.
In totaal komen 682 medewerkers van HMC in aanmerking voor een prik in deze eerste ronde. Het gaat om personeel van de intensive care, de spoedeisende hulp en de Covid-afdelingen. Dit is landelijk afgesproken, zodat de groep die de ziekste patiënten moet opvangen zoveel mogelijk op de been blijft. De vaccins zijn voor het ziekenhuis zijn ‘een erg belangrijke stap’, zegt de woordvoerder. “Door personeel in de frontlinie te vaccineren, verwachten we minder uitval door ziekte of quarantaine en kunnen we zowel de Covid-zorg als de acute zorg beter blijven borgen.”
Meer handen aan het bed
Dat is goed nieuws voor de patiënt, want die krijgt meer handen aan het bed. Dinsdag liet HMC nog weten door de extra drukte zo krap in het personeel te zitten, dat ic-verpleegkundigen nu niet twee (zoals normaal is) maar drie patiënten onder hun hoede hebben. Dat is nodig om een groter aantal ic-bedden te kunnen bemannen. Er waren er 21 in gebruik, sinds dinsdag zijn het er 28. Het is de maximale capaciteit voor HMC, laat het ziekenhuis weten.
Ik doe het niet alleen voor mezelf, maar ook om mijn collega’s, patiënten en mijn kinderen en familie te beschermen.
Met het bemannen van de extra bedden, die op een extra nood-ic in Antoniushove in Leidschendam staan, geeft de zorgaanbieder gehoor aan de opdracht van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) om uit te breiden. Dat de ic-verpleegkundige het hierdoor een stuk drukker krijgt ‘is pittig’, aldus HMC-bestuursvoorzitter Ingrid Wolf. Maar het is de enige manier, stelt ze, om meer ic-bedden aan te kunnen bieden.
Wolf laat verder weten steeds dringender behoefte te hebben aan personeel vanuit de zelfstandige behandelcentra om hun collega’s in de ziekenhuizen te hulp te schieten.
De ziekenhuizen streven ernaar om alle mensen ‘in de frontlinie’ binnen vijf dagen gevaccineerd te hebben. Over drie weken volgt een tweede ronde met een tweede vaccinatie. Mochten er vaccins overblijven, dan gaan die naar medewerkers die niet in de acute zorg werken en in principe pas later aan de beurt zijn. Het ziekenhuis helpt ook met het vaccineren van de medewerkers van de ambulancediensten.
Tent
Maandag begint de GGD Haaglanden met het inenten van zorgverleners uit de verpleeg- en verzorgingshuizen op de grote priklocatie bij het ADO-stadion. Daar is een grote tent geplaatst. Aan de inrichting met onder meer hokjes, balies en wc’s wordt nog koortsachtig gewerkt.
Deze regio is een van de eerste waar het bredere vaccineren begint. Ook deze operatie is vervroegd. Aanvankelijk zou de eerste prik pas op 18 januari worden gezet. Door tijdens de feestdagen ‘keihard door te werken’ kan het prikken nu ‘verantwoord vervroegd’ worden, aldus André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland (de koepel van alle GGD’s).
Vergeleken met andere Europese landen, die in december al begonnen, is Nederland er laat bij. Dat ons land nu pas begint, kan ermee te maken hebben dat de strategie een aantal keren is gewijzigd. In een eerdere planning stonden de ouderen in verpleeghuizen nog vooraan voor de eerste prik. Na aanhoudende druk vanuit de ziekenhuizen en een dringende oproep van Diederik Gommers (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) en Ernst Kuipers (voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg) kreeg het zorgpersoneel alsnog voorrang.
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op de Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro.