Harde ingreep om coronavirus in te dammen

Scholen dicht, ‘niet essentiële’ winkels ook. En weer de musea en theaters. Het kabinet grijpt hard in om de opmars van het coronavirus te stuiten.

Door

Premier Mark Rutte maakt de exacte maatregelen maandagavond bekend. Maar in de loop van de dag lekte de kern van de boodschap al uit via de NOS. “Zo’n beetje alle winkels gaan dicht, met uitzondering van supermarkten en apothekers,” aldus politiek verslaggever Xander van der Wulp in het NOS Journaal. Dit resulteerde maandagmiddag in grote drukte in de Haagse winkelgebieden, niet alleen in de binnenstad, maar ook in straten als de Fahrenheitstraat en de Frederik Hendriklaan.

Ook theaters, bioscopen en musea moeten de deuren weer sluiten. Deze maatregel gaat in de nacht van maandag op dinsdag om 00.00 uur in. Zeer waarschijnlijk sluiten woensdag de scholen en de kinderopvang. Alleen voor ouders met essentiële beroepen blijven er opvangmogelijkheden. De maatregelen duren in principe tot en met 19 januari.

Vanuit het Torentje

Premier Rutte heeft de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer maandag rond het middaguur geïnformeerd. Hij spreekt ‘het land’ maandagavond toe vanuit het Torentje aan de Hofvijver. Er is dus geen persconferentie. Ook in het voorjaar trad Rutte op deze wijze naar buiten om de ernst van de situatie te onderstrepen. De reden voor de ‘harde lockdown’ die nu wordt afgekondigd, is de recente sterke stijging van het aantal besmettingen. De verwachting is dat de druk op de ziekenhuizen weer zal toenemen.

Onvoldoende naleving

Er zit ook een element van ‘straf’ in het nieuwe pakket. Het kabinet vindt dat veel mensen de eerder afgekondigde regels onvoldoende naleven. Dat bleek bijvoorbeeld bij het winkelspektakel Black Friday (4 december), toen onder meer in Haagse binnenstad tienduizenden mensen samendromden. Hetzelfde gebeurde het afgelopen weekeinde. Burgemeester Jan van Zanen liet zondagmiddag het volgende bericht uitgaan: ‘Het is te druk in de Haagse binnenstad. Stel je bezoek uit, of ga ergens anders heen’.

Ook Haagse Harry ingezet

De grootschalige campagne ‘Den Haag tegen Corona’ komt met een Haagse vertaling. Woensdag (16 december) ontvangen alle inwoners van Den Haag een poster van Haagse Harry als bijlage bij ‘De Posthoorn’.

Haagse Harry roept iedereen op zich aan de maatregelen te houden.

De poster, die onder meer oproept om afstand te houden en je ‘klâhwe’ te wassen, kan worden opgehangen voor het raam. “Met een strengere lockdown en de feestdagen in aantocht blijft het belangrijk dat we ons aan de maatregelen houden,” zegt burgemeester Van Zanen. Thuisbesmettingen blijven een groot probleem. Met deze actie willen wij hier aandacht voor vragen. Nu dus ook in het Haags.”

Musea en theaters

Cees Debets, directeur van Het Nationale Theater (HNT), zag de bui zondagavond al hangen. Bij aanvang van de voorstelling ‘Al mijn vaders’ van DHC-columniste Mira Feticu in het Theater aan het Spui zei hij: “Dit is mogelijk de laatste voorstelling van het jaar.” Hij kreeg dus gelijk. De culturele sector krijgt steun van de gemeente Den Haag. Onlangs besloot wethouder Robert van Asten (D66, cultuur) dat dertig musea, theaters en andere instellingen die in een gemeentelijk gebouw zitten, over de afgelopen acht maanden geen huur hoven te betalen. Het betreft een kwijtschelding, die dus onder meer geldt voor het Kunstmuseum Den Haag, HNT en de directie van het Zuiderstrandtheater en de Nieuwe Kerk.

Ontslagen bij Panorama Mesdag

Voor particuliere kunstinstellingen, die geen subsidie ontvangen, is de situatie nog veel nijpender. Een ervan is Panorama Mesdag. Het verlies over dit jaar beloopt nu één miljoen euro. “Helaas kunnen we daardoor een reorganisatie niet meer afwenden. De ingreep is noodzakelijk in het belang van de toekomst van het museum,” zegt directeur Minke Schat. Drie van de 25 medewerkers worden ontslagen, zeven krijgen deeltijdontslag. Ook het aantal uren voor flexcontracten wordt teruggebracht. En het museum zal voortaan op maandag niet meer open zijn vanwege de reorganisatie. Dat de ingreep niet nog harder uitvalt, is te danken aan verschillende steunmaatregelen. De gemeente verstrekt 338.000 euro noodsteun. Van het Mondriaanfonds komt nog eens één ton.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van