Groen-Geile Boekie nu ook in corona-editie

De derde editie van de vermaarde Haagse taalgids ‘ut Groen-Geile Boekie’ is verschenen. De makers konden niet om corona heen.

Door

Een presentatie in zeer kleine kring, dinsdagavond bij Paagman op de Frederik Hendriklaan. Maar de lol was er niet minder om en ook burgervader Jan van Zanen (Ve Sanûh) bleek zich volledig te kunnen inleven in het door Sjaak Bral gecreëerde Haagse sfeertje. “Tja, we zijn met weinig, want het is hier geen Staphorst,” trapte Bral af.

Toch met Marnix Rueb

Er is dus een derde editie verschenen van het vermaarde ‘Groen-Geile Boekie’ (eerste editie: 1999). Dat is bijzonder omdat een van dragende krachten, tekenaar Marnix Rueb, zes jaar geleden alweer overleed. Dus stonden Sjaak Bral en Robert-Jan Rueb er alleen voor. Ze hebben het slim aangepakt. Er zijn tot nu toe ongepubliceerde tekeningen van Marnix toegevoegd. Er is een hoofdstuk over corona (‘kerauna’) gemaakt én het boekje gaat vergezeld van een Haagse Harry-mondkapje (‘bekbedekkâh’). Het idee om een nieuwe versie uit te brengen, kwam trouwens niet van Bral en Rueb, maar van boekhandelaar Fabian Paagman. “De boekjes waren op en er is nog steeds vraag naar,” legde hij uit.

Sjaak Bral gaf een korte toelichting op de wijzigingen en toevoegingen. Irma Sluis komt erin voor met een pagina vol getekende gebaren. Jan van Zanen schreef een ‘voâhwoâhd’ in het Haags, hoewel hij meer thuis is in het Edams en Utrechts. “Dit boek verdient een groot publiek,” zei hij bij de presentatie en constateerde meteen dat hij donderdag alweer honderd dagen ‘burregemeistâh’ van de stad achter de duinen is.

Kerauna van A tot Z

Het belangrijkste extra ten opzichte van de eerdere edities is het hoofdstuk ‘Kerauna van A tot Z’. Daarin vondsten als: ‘fatsoenrè – rij voor een winkel waarin mensen vrijwillig afstand houden. Komt in Den Haag niet voor’ en: ‘keraunazi – persoon die iemand agressief aanspreekt op ontduiking van de gedragsregels. Niet aan te raden in Den Haag, tenzij je levensmoe bent’.

Foto: Gerard van den IJssel

Jan van Zanen voelde zich dermate in zijn element bij de happening dat hij al snel rondliep met het Haagse Harry-kapje op. “Dat moet eigenlijk ook los verkrijgbaar zijn,” riep hij. Bral: “Dat kan, als de gemeente een flinke bestelling plaatst.”

‘ut Groen-Geile Boekie’ (kerauna eidisie), RJR Publishing, prijs: € 22,95.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van