Stadspark op A12 ruim dubbel zo duur

De gemeente zit klem. Het parkje dat gepland was op een overkluizing van de Utrechtsebaan wordt ruim twee keer duurder dan gedacht. Bovendien zijn de gewenste bomen te zwaar. Maar afzien van het plan zal leiden tot grote financiële claims.

Door

Bijna 30 miljoen euro gaat het parkje boven op de A12 ter hoogte van de Grotiusplaats kosten, dat schrijft wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) in een brief aan de gemeenteraad. Dat is bijna 2,5 keer zo duur als in 2019 was begroot (12 miljoen euro). Toen de gemeenteraad instemde met het plan in 2017, ging het nog om een investering van ‘slechts’ 2,5 miljoen euro. Toch kan de gemeente er niet onderuit, want afspraak is afspraak.

Een van de nieuwe woontorens op de Grotiusplaats is al opgeleverd. De andere volgt in juni. Bij het tekenen van de overeenkomst met ontwikkelaar Provast werd afgesproken dat Den Haag een deel van de verdiepte Utrechtsebaan bij de torens zou overkluizen en een park zou aanleggen. Dit voor extra groenruimte en tegen de geluidshinder van de snelweg voor de honderden nieuwe bewoners.

Grote bomen

Een dikke laag grond met begroeiing en grote bomen was het idee. Maar om dit goed en veilig uit te voeren zou een extra fundering buiten de bak van de weg nodig zijn; de muren zelf zijn niet sterk genoeg. Daarbij komt dat in het originele plan ook een dak zou komen op een ander stuk van de Utrechtsebaan, ter hoogte van de Vrijheidsplaats. Daarop aansluiten, zou goedkoper zijn

Worden het gouden tegels of zo?
Arjen Dubbelaar

Dat er een alternatief plan moest komen, was vorig jaar juli al duidelijk. Het moest vooral lichter en met minder of zelfs geen bomen. Dat plan ligt er nu. Daar staat niet alleen in dat er geen volwassen bomen op de overkluizing kunnen komen, het blijkt ook ‘fysiek onmogelijk’ er voertuigen op te plaatsen. Ook zijn er extra veiligheidseisen waaraan voldaan moet worden voor het geval er op de ondergelegen snelweg iets gebeurt.

Onderuit                                                      

Ondanks de financiële tegenvallers voor de constructie, de bouwkosten en extra benodigde ingenieurs kan de gemeente niet onder het project uit. Dit leidt mogelijk tot grote financiële claims van bijvoorbeeld de projectontwikkelaar. De nieuwe kosten voor het project raamt de gemeente op 28,2 miljoen euro. Daarbij komt nog 4 miljoen euro aan voorbereidingskosten.

Omdat de eerste bewoners al hun intrek in de torens hebben genomen, is haast geboden. Het college wil dat de gemeenteraad vóór dinsdag 30 juni een besluit neemt, dan zou het parkje over een jaar klaar kunnen zijn. Maar er zijn nog behoorlijk wat risico’s, schrijft wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling). Als de planning nog verder opschuift, kan dat ook al financiële claims opleveren. De Veiligheidsregio Haaglanden zou negatief kunnen reageren op het project, de bouw- en loonkosten zouden nog verder kunnen stijgen en ga zo maar door.

Een ding is zeker: de gemeenteraad gaat niet zomaar akkoord. “Het gaat om bizar veel geld,” zegt raadslid Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag. “En het gaat om een stuk van honderd meter. Worden het gouden tegels of zo?” Hij ziet een patroon: “Bij de gemeente worden de kosten van grote projecten structureel verkeerd ingeschat.” Dat is Robert Barker (Partij voor de Dieren) met hem eens. “Dit laat weer zien dat de gemeente geen bouwprojecten kan managen. Het gaat langer duren, het gaat meer kosten en we krijgen minder. Dan heb je het wel heel slecht voor elkaar.” Hij wijst ook op de risico’s: “Het zou zomaar nog duurder kunnen worden.”

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van