Duizenden woningen erbij in torens rond stations

Den Haag wil dat er de komende jaren in hoog tempo 8000 tot 11.500 nieuwe woningen in de stad worden gebouwd. Dat gaat gebeuren in de vorm van hoogbouw (écht hoge torens) in de gebieden CS/Utrechtsebaan, HS/Waldorpstraat en Station Laan van Nieuw Oost-Indië. De bedoeling is dat in 2020 gestart wordt met de bouw. “We hebben haast!”

Door

Wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling) maakte de ambitieuze bouwplannen maandag bekend. “We moeten actie ondernemen, want de stad groeit met zo’n 5000 nieuwe inwoners per jaar,” zei hij in een toelichting. “De druk komt van alle kanten en het ombouwen van kantoren volstaat niet. Bovendien is de leegstand voorbij. We moeten nu zorgen voor nieuwbouw op goede plekken.”

Volgens Revis zal er in de drie genoemde gebieden, die gezamenlijk worden aangeduid als ‘Central Innovation District’, sprake zijn van ‘hoogstedelijkheid’. Dat wil zeggen dat er hoge gebouwen in een hoge dichtheid komen te staan. “Het dorpse karakter van Den Haag zal een beetje verdwijnen,” geeft Revis toe. Hij benadrukte wel dat kwaliteit voorop blijft staan als de stad de hoogte in gaat. De komende twee maanden gaat hij met zijn ambtenaren puzzelen op de plannen.

Haast met hoogbouw

De gemeente kiest ervoor om vrijwel meteen te beginnen met het ontwikkelen van de drie locaties. Revis: “We hebben haast.” Het meest spectaculair is de gemeentelijke visie op de achterzijde van Hollands Spoor.

De Waldorpstraat krijgt met de toevoeging van vijf hoge torens (tot 140 meter) met zowel woningen (5000 tot 7000) als andere functies een grootstedelijk karakter. In de omgeving van CS richten de meeste activiteiten zich op de Utrechtsebaan, die tussen de Malietoren en de Grotiusplaats (bij het Paleis van Justitie) wordt overkluisd. Hierdoor ontstaat ruimte voor 1000 tot 2500 woningen. De derde plek is de omgeving van Station Laan van NOI. Hier worden aan beide zijden van de spoorlijn kleinere woontorens met in het totaal 1200 tot 2000 woningen.

Lees meer over de Haagse woningbouwplannen in Den Haag Centraal van 18 oktober.

Standaardportret
Bekijk meer van