NVM: ‘Krapte woningmarkt vraagt om ingrijpen overheid’

In Den Haag zijn afgelopen jaar ruim tien procent minder huizen verkocht. De huidige woningmarkt is zó oververhit dat steeds meer bevolkingsgroepen buitenspel komen te staan. Volgens Makelaarsvereniging NVM is het code rood. “Wij doen een dringende oproep aan de landelijke én lokale politiek.”

Door

De krapte op de Haagse woningmarkt blijft maar toenemen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In het derde kwartaal van 2018 werden in de gemeente Den Haag 10,8 procent minder woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

De oorzaak is het lage aanbod. De woningvoorraad in de Haagse regio raakt simpelweg op. De woningen die in het afgelopen kwartaal nog wél werden verkocht, gingen voor de absolute hoofdprijs van de hand. Volgens de kwartaalcijfers steeg de gemiddelde transactieprijs het afgelopen jaar ruim vijftien procent, naar bijna 312.000 euro.

“Er zijn mensen die afhaken omdat ze niet verder opgejaagd willen worden in deze prijzengekte, maar er zijn ook mensen die per se een woning willen en bereid zijn ver te gaan,” duidt Jan Kokje, voorzitter van de Haagse NVM-afdeling.

Code Rood

De laatste kwartaalcijfers zijn voor de NVM reden om de noodklok te luiden. Kokje: “Het is code rood op de woningmarkt. Steeds meer bevolkingsgroepen hebben het nakijken. Vooral starters en middeninkomens staan buitenspel of hebben het zeer moeilijk om een geschikte woning te vinden. Het is al zover dat kinderen tot hun na hun 30ste bij hun ouders moeten blijven wonen, omdat er niets betaalbaars voor hen te kopen of te huren valt.”

Kokje doet een dringende oproep aan de landelijke én lokale politiek. “Wij pleiten voor meer daadkracht in de vorm van een nationaal woningbouwplan met een strakke regie van het Rijk. Als het probleem nu niet snel en grondig wordt opgepakt, raakt de markt steeds verder in de vicieuze cirkel van dalend woningaanbod en blijvende prijsstijgingen.”

Nederland

Ook in Wassenaar, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Westland is de woningverkoop het afgelopen jaar gedaald. In Nederland is het woningaanbod het afgelopen jaar maar liefst dertig procent gedaald. In het derde kwartaal van dit jaar stonden in Nederland ongeveer 44.000 huizen te koop. Dat is maar één procent van het totale Nederlandse woningaanbod.

Standaardportret
Bekijk meer van