NVM adviseert: verkoop nu uw woning!

De Haagse woningmarkt wordt alsmaar krapper en raakt oververhit.

Door

Door Mieke van Dixhoorn

De NVM Haaglanden roept mensen uit de regio op om hun huis op de markt te zetten. ‘Juist nu.’ De woningmarkt wordt alsmaar krapper en raakt oververhit. Er is dus grote behoefte aan meer aanbod. Want het gevolg is nu dat vooral prijzen in de steden ‘door het dak gaan,’ zo schrijft de makelaarsorganisatie in haar bericht over de woningmarktcijfers van het derde kwartaal. En de prijzen stijgen overal.

Steeds opnieuw worden records gebroken. Zo wordt er nu gemiddeld € 264.000 euro betaald voor een woning. Dat is 9,7 procent meer dan een jaar geleden. Maar zoals gezegd, het gaat in grote steden een stuk sneller. Zo steeg de woningprijs in de gemeente Den Haag ten opzichte van vorig jaar met 22,3 procent. Een Hagenaar betaalt gemiddeld € 274.600 voor een nieuw huis.

Gevolg van de ontwikkelingen op de woningmarkt is dat starters amper een voet tussen de deur krijgen als zij op zoek zijn naar een eerste huis. Het aantal woningen tot € 200.000 dat van eigenaar wisselt is het afgelopen jaar met 30 procent gedaald in Den Haag en omstreken. Landelijk stond er dit jaar 37 procent minder te koop dan in de twaalf maanden daarvoor. In de Haagse regio zitten relatief veel appartementen in de voorraad, maar ook dat aanbod daalt rap. Er worden weliswaar meer nieuwbouwwoningen gebouwd, iets waar de NVM groot voorstander van is, maar het zijn er niet genoeg. Bovendien richten ontwikkelaars zich steeds meer op het hogere segment.

In de overige gemeentes uit de regio valt ook op dat huizen sneller worden verkocht. In Leidschendam-Voorburg kunnen de Te Koop-bordjes na gemiddeld 33 dagen al van het raam, dat is na Den Haag zelf het snelste (31 dagen). Wassenaarse eigenaren moeten het langst wachten: 73 dagen. Maar ook dat is een stuk sneller dan een jaar eerder (101 dagen). Maar hier wordt dan ook het meeste voor een huis neergeteld: gemiddeld € 729.900. In Zoetermeer zijn woningzoekers uit de regio het goedkoopste uit met een prijs van, door de bank genomen, € 219.700.

Abonnee worden? Klik hier.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van