Huizenprijzen stijgen in Den Haag nog harder dan in Amsterdam
De huizenprijzen in Den Haag zijn vorig jaar met 24 procent gestegen. Dat is ruim meer dan in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Makelaarsvereniging NVM slaat alarm.
Hou maar op over ‘Amsterdamse toestanden’ van astronomische huizenprijzen en blind tegen elkaar opbieden na een bezichtiging. De hoofdstad is zo langzamerhand geen uitzondering meer als het gaat om de woningmarkt. De andere drie grote steden zijn aan een inhaalslag bezig, met Den Haag voorop. Uit cijfers van de makelaarsvereniging NVM blijkt dat de prijs van een woning vorig jaar in Den Haag met ruim 24 procent is gestegen. In Amsterdam steeg de gemiddelde aankoopprijs met ruim 11 procent.
“Den Haag en Rotterdam waren altijd relatief goedkoop,” zegt Jan Kokje, voorzitter van NVM-Haaglanden. “Maar door de schaarste in Amsterdam – en overal – is dit het logische gevolg. Er zijn veel beleggers actief op de woningmarkt, veel mensen die een tweede woning kopen. Eén op de vijf Haagse huizen gaat naar een belegger.” Ook expats eisen een flink deel van het aandeel op. Kokje: “Je krijgt nu ook dat mensen uit Amsterdam hier komen kijken. Omdat ze daar geen fatsoenlijke woning kunnen vinden voor een fatsoenlijke prijs.”
Aanbod
Het aanbod loopt hopeloos achter bij de vraag naar woningen. Landelijk is het met bijna een derde gedaald in 2017. Dat effect is onder meer sterk doordat mensen wachten met het te koop zetten van hun woning tot ze een nieuw huis hebben gevonden.
Eén op de vijf Haagse huizen gaat naar een belegger
Op deze ‘zeer overspannen’ woningmarkt is het vooral voor starters heel moeilijk om binnen te komen. NVM-voorzitter Kokje: “We hebben nieuwbouw nodig en gemeentes moeten gaan samenwerken met marktpartijen. Hoe kunnen de bouwprocedures korter, bijvoorbeeld?” De NVM pleit er ook voor om bestemmingsplannen flexibeler te maken, zodat commercieel vastgoed bijvoorbeeld makkelijker kan worden getransformeerd tot woningbouw. Kokje: “Het zou ook helpen als woningcorporaties weer in beweging kwamen. In het verleden verkochten ze corporatiewoningen aan particulieren, maar de laatste jaren worden die woningen vastgehouden. Dat helpt ook niet aan de onderkant van de markt.”
Als deze maatregelen niet worden genomen, verwacht de makelaarsvereniging dat de woningmarkt ‘volledig zal vastlopen’.
Regio
De gemeente Delft heeft van de gehele regio Haaglanden de laagste gemiddelde koopprijs: ruim 250.000 euro. Wassenaar is de duurste gemeente. Daar kost een huis door de bank genomen ruim 650.000 euro. Den Haag zit nog net onder de drie ton.
In bijna alle gemeentes is de verkooptijd wederom gedaald. Maar Den Haag spant de kroon met slechts 31 dagen. In Wassenaar en Westland staan de huizen weer net iets langer te koop dan een jaar geleden.