Huizenmarkt in Den Haag bovengemiddeld krap

De krapte op de Haagse woningmarkt blijft toenemen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Door

In het tweede kwartaal van 2018 werden in de gemeente Den Haag 1101 woningen verkocht, 18,2 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde transactieprijs is met ruim 314.000 euro 21,9 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. De verkoop nam gemiddeld dertig dagen in beslag, vorig jaar waren dat er nog 32.

Fors

Met deze cijfers is de druk op de huizenmarkt in Den Haag fors ten opzichte van de landelijke trend. De prijsstijging is ongeveer dubbel zo groot, de woningwaarde 26.000 euro meer en de verkooptijd vijftien dagen korter. April, mei en juni vormden het vierde kwartaal op rij waarin minder woningen werden verkocht in Nederland. Steeds meer mensen kopen eerst een ander huis en verkopen pas daarna hun eigen woning. Het percentage van dergelijke transacties ligt inmiddels op zeventig. Daarmee staat de woningmarkt en de makelaardij volgens de NVM voor een nieuwe uitdaging. Er moet worden voorkomen dat huishoudens die willen verhuizen blijven zitten als zij geen passende woning kunnen vinden. Op die manier stokt de noodzakelijke doorstroming.

Starters

Het lage aanbod, de hoge prijzen en het gegeven dat de meeste nieuwbouw voor doorstromers wordt geproduceerd, leidt ertoe dat vooral starters steeds moeilijker aan een woning komen. Maar zeker zo ingrijpend wordt de verduurzaming van bestaande woningen en de operatie om van het aardgas af te gaan. De NVM stelt dat de benodigde ingrepen veel starters en mensen met een kleine beurs hard zullen raken. ‘Met de huidige beperkte leenmogelijkheden moet hier echt een passende oplossing voor komen om mensen niet met een hoge schuld op te zadelen,’ waarschuwt de makelaarsvereniging. Naar verwachting daalt het aantal transacties in heel 2018 met zeven tot tien procent bij een prijsstijging van acht tot tien procent.

Alle cijfers over de huizenmarkt in het afgelopen kwartaal zijn terug te vinden op de website van de NVM.

Standaardportret
Bekijk meer van