RTL volgt Hagenaars op Sardinië

Voor het RTL 4-programma ‘Het Italiaanse Dorp: Ollolai’ vertrokken vijf Nederlandse stellen naar Sardinië, onder wie Daniëlle en Joey uit Den Haag. Het doel: een oud huis opknappen en op het eiland een bloeiend bedrijf beginnen.

Door

“Toen we vorig jaar in Italië op vakantie waren, bedachten we dat het leuk zou zijn om daar ooit een vakantiehuis te hebben,” vertelt Daniëlle van den Heerik (26). “Dat was een droom, want de financiën waren er niet naar om daar een huis te kopen. Toen zagen we de aankondiging van het programma ‘ Het Italiaanse Dorp: Ollolai ’ voorbijkomen op televisie en besloten we ons op te geven.”

Waarschijnlijk worden we het toch niet, dachten zij en aannemer Joey van Essen (31) toen nog. Maar niets bleek minder waar. “Een week later zaten we op het kantoor van RTL alle dingen door te spreken.”

In de realityserie ‘ Het Italiaanse Dorp: Ollolai ’ volgt RTL vijf Nederlandse stellen die voor één euro een huis hebben gekocht op het eiland Sardinië. Daarmee speelde de commerciële omroep in op de oproep van de burgemeester van Ollolai, Efisio Arbau, die een aantal oude, vervallen huizen te koop aanbood voor één euro. Wel moeten de kopers zorgen dat het huis binnen drie jaar opgeknapt is én dat de bewoners bijdragen aan de lokale economie.

Daniëlle van den Heerik (Foto: privéarchief)

Alles om te voorkomen dat het – zoals veel Italiaanse dorpjes – een verlaten spookstadje wordt. De oproep kwam groot in het nieuws, RTL 4 sprong er handig op in met deze realityserie. Vorige week trok de best bekeken uitzending (op donderdag) ruim 640.000 kijkers en bezette daarmee plek 12 van best bekeken programma’s van die dag.

Bruiloften in Ollolai

Het plan van het Haagse duo? Daniëlle, die in het verleden in de Papestraat de vintagewinkel Acendi Vintage opzette, was naast haar werk als schilder in Den Haag al bezig met de aankleding van bruiloften. Dat wilden zij en Joey wel in het buitenland voorzetten met het nieuw opgerichte bedrijf Intimo Weddings. ‘We gaan natuurlijk het trouwen hier een beetje op de kaart zetten,’ zegt ze in een van de eerste filmpjes die op de Instagram-account van het televisieprogramma verschenen. “Dus we zoeken verliefde koppels die hier het jawoord gaan geven aan het eind van deze zomer.”

Nu bleek ‘eind deze zomer’ wellicht wat ambitieus, want Daniëlle en Joey zitten naar eigen zeggen ‘nog steeds in een ruïne’. Ze zijn nu bezig met het dak maken en er komt een nieuwe muur in. “We proberen zo snel mogelijk het huis winterdicht te krijgen,” aldus Daniëlle door de telefoon vanuit Italië.

Joey van Essen (Foto: privéarchief)

Wellicht is het toch een grotere klus dan ze dachten toen ze het huis binnenstapten. Joey zei toen: ‘Ik had het wel erger verwacht. Ook al zak ik door de vloer, ik vind het echt meevallen. Ik krijg die glimlach niet meer van m’n gezicht.’

Daniëlle nu: “Het is een hele grote klus, maar tegenslagen hebben we eigenlijk niet gehad. De bedoeling is dat het in voorjaar af is.” De eerste mails met verzoeken om informatie voor huwelijken hebben ze al binnen. Het tv-programma is wat dat betreft goede reclame.

Druk

“Het is een hele drukke week geweest,” zegt Daniëlle. In september gaat het koppel terug naar Nederland, ze hebben met hun werk afgesproken om nog even terug te komen.

 

Het is een hele grote klus, maar tegenslagen hebben we eigenlijk niet gehad. De bedoeling is dat het in voorjaar af is.
Daniëlle van den Heerik

 

In december vertrekken ze weer naar Ollolai om de verbouwing af te maken. “Het is echt een heel groot verschil met het stadsleven in Den Haag. Er wonen hier dertienhonderd mensen en het leven is veel minder gehaast,” aldus Daniëlle, die zegt Den Haag helemaal niet zo te missen. Al is het daar wel anders. “In Nederland weet je precies hoe alles gaat met vergunningen bijvoorbeeld. Hier moet je álles uitvogelen.”

En Italiaans leren? Daar hadden ze nauwelijks tijd voor tussen het moment van aanmelding en de start van het programma. “Iedereen vraagt dat. Maar het is er gewoon niet van gekomen. Al leren we nu heel snel.”

Impuls voor Ollolai

Voor Ollolai is de komst van de vijf Nederlandse stellen al een impuls waar de burgemeester niet op had durven hopen toen hij de huizen voor één euro te koop zette.

 

Ons leven is zó snel omgeslagen.
Daniëlle van den Heerik

 

“Het programma is heel goed gevallen. Er komen heel veel Nederlanders langs,” zegt Daniëlle, “tussen twee en vier uur ’s middags komt er om de tien minuten wel een gezinnetje langs. Dan zeggen ze: ‘Hey, Daan en Joey.’ Dat is grappig, want wij kennen hen natuurlijk niet,” lacht Daniëlle. “Ons leven is zó snel omgeslagen.”

‘Het Italiaanse Dorp: Ollolai’, dagelijks om 21.30 uur op RTL 4.  Meer informatie: www.rtl.nl

Standaardportret
Bekijk meer van