Gastronomia Villani: Eten aan de haven en dromen van Portofino

Na acht jaar keihard werken komt Mino Villani’s droom uit: volgende week opent hij Gastronomia Villani in de haven van Scheveningen. De zaak is ruim tien keer zo groot als zijn huidige restaurant, dat hij in 2010 begon aan de Stevinstraat in Scheveningen.

Door

“De familie Villani, mama Mia!” Dit is de reactie die ik krijg als ik eigenaar Mino Villani (62) vraag naar zijn verhaal. Acht jaar geleden begon Mino met zijn familie Italiaans restaurant Prosecco aan de Stevinstraat.

Hijzelf in de keuken, zijn vrouw als gastvrouw en ook de kinderen hielpen mee om de maximaal 32 gasten van authentieke Italiaanse gerechten te voorzien. “We hebben met z’n allen altijd keihard gewerkt. Acht jaar lang geen dag vakantie. Ja, als je een strijd hebt, dan moet je ervoor gaan! We hebben hier jaren naartoe gewerkt, een grotere zaak openen die later overgenomen kan gaan worden door onze jongste zoon Pietro (20).”

Mino merkte dat zijn gasten zijn gerechten erg waardeerden en dat zijn zoon een groot gevoel voor gastvrijheid heeft. “Pietro moet eerst zijn school afmaken en dan bij andere zaken ervaring opdoen. Maar in de toekomst gaat hij de zaak overnemen, hij is een geboren gastheer!”

En er staat Pietro straks wat te wachten in de Scheveningse haven. Bij Gastronomia Villani is er dan op ruim 700 vierkante meter plek voor driehonderd gasten verdeeld over twee verdiepingen. Op de begane grond is alle ruimte voor het restaurantgedeelte. Boven is met name geschikt voor groepen, feesten, partijen en bruiloften. “Het is nu nog een bouwput. Maar als alles af is, beschikken we over een groot terras met uitzicht over de haven en twee prachtige open keukens.”

Zoon Pietro (20) gaat in de toekomst de zaak overnemen, hij is een geboren gastheer.
Mino Villani (eigenaar)

 

 

Ondanks de hoge capaciteit van het restaurant voelt het straks, aldus Mino Villani, niet aan als een pakhuis. “De inrichting is gedaan door architect Mike Klerks die ook Prosecco heeft ingericht. Hij heeft het sober, mooi en overzichtelijk maar wel intiem weten te maken.” Ook de twee keukens beloven spectaculair te worden. “We hebben de meeste centjes uitgegeven aan de keukens, die moeten de medewerkers een fijn gevoel geven om in te werken.”

Het nieuwe restaurant van Villiani ligt aan de Scheveningse haven.

Het restaurant van Villiani aan de Scheveningse haven. (Door: Winish Chedi)

Uit deze keukens komen straks klassieke Italiaanse gerechten, ‘niet de boerse Italiaanse keuken, maar verfijnde gerechten’. Alle klassiekers zullen op het menu te vinden zijn, zoals vitello tonnato, salade caprese, diverse pasta’s en pizza’s. Voor de pizza’s neemt Villani geen genoegen met zogenaamde pastatomaten.

“Wij gaan voor de pizzasaus enkel werken met San Marzano-trostomaten.” Deze trostomatensoort is ingeblikt verkrijgbaar en wordt geroemd om zijn zoete smaak. Verder kookt Mino graag met zo min mogelijk ingrediënten, maximaal drie per gerecht, wat kenmerkend is voor de Italiaanse keuken. Net zoals bij Prosecco zullen studenten van de nabijgelegen Hotelschool het team gaan versterken, zowel in de keuken als in de bediening. “Ik werk graag met studenten van de Hotelschool, we gaan met hen een gemotiveerd team samenstellen en ik heb zin om hun de kunst van de Italiaanse keuken te leren!”

Het pand van Villani

Het pand waar Villani komt, Nautisch Centrum Scheveningen, is gloednieuw en is gelegen op de hoek van de Hellingweg, nabij het voormalige Norfolkterrein. In dit gedeelte van de haven is flink gebouwd en het deel is getransformeerd tot een groots woon-werkgebied. De uit Puglia afkomstige Mino Villani is erg blij met de locatie van zijn nieuwe restaurant. “Ik ben zelf ook aan de kust geboren en het is hier aan de haven zo mooi, zo rustig, bijna een beetje Portofino!”

Van Prosecco aan de Stevinstraat moet de familie Villani helaas afscheid gaan nemen, twee zaken is te veel. Mino zal de oude zaak gaan overdragen en is al in gesprek met een kandidaat die er een lunchroom van wil maken.

Gastronomia Villani, Hellingweg 94C in Scheveningen, opent op donderdag 14 juni en is vanaf dan dagelijks geopend voor ontbijt, lunch en diner van 09.00 tot 23.00 uur. Meer informatie: www. villani.nl

Standaardportret
Bekijk meer van