Royal Christmas Fair is terug: licht in donkere dagen op het Lange Voorhout

Voor de zesde keer is het Lange Voorhout het toneel van de Royal Christmas Fair. De kerstmarkt is groter dan ooit: met 110 kramen en meer programmering dan voorheen.

Door

Tientallen kerstmarkten heeft organisator Heino Walbroek inmiddels bezocht. Afgelopen week was hij nog in Berlijn om te kijken of er bij onze oosterburen nog nieuwe ontwikkelingen zijn op dit gebied. “Elk jaar ga ik even benchmarken,” lacht hij. Vandaag start de zesde editie van de Royal Christmas Fair op het Lange Voorhout. Tot en met maandag 23 december kun je je dagelijks tussen 12.00 en 21.00 uur onderdompelen in kerstsferen. Dit jaar is de kerstmarkt met 110 kramen nog groter dan voorgaande edities.

De kerstmarkt is een Duits fenomeen en daar kunnen we in Nederland nog veel van leren. “Zo’n bezoek aan Duitsland is voor mij heel nuttig. Ik heb de afgelopen jaren al tientallen ideeën opgedaan,” vertelt Walbroek. Tegelijkertijd wil hij niet dat ‘onze kerstmarkt’ een aftreksel wordt van de Duitse variant.

“Op sommige plekken staat de ontwikkeling daar juist helemaal stil,” vertelt hij. “Ze hebben nog steeds alleen maar houten huisjes met een uitgiftefunctie: ‘what you see is what you get’. Wij hebben dit jaar juist kerstpagodes, dat zijn kleine winkelruimtes. Dan kunnen mensen ook binnenkijken.”

Foto’s: DHC/Luka Valkenburgh

 

Wat we wel kunnen leren van de Duitsers: de sfeer in de hele stad. “Op de Kurfüstendamm, de belangrijkste winkelstraat, staan grote lichtbeelden. Die zijn hartstikke duur en daar is tientallen jaren in geïnvesteerd door alle ondernemers en het stadsbestuur. Ik geloof dat als je de sfeer van de kerstmarkt doortrekt naar de rest van de stad, de stad er als geheel echt beter uitkomt.”

Samenzijn

Terug naar Den Haag: vorig jaar kwamen er 220.000 tot 230.000 bezoekers op de kerstmarkt af, dit jaar verwacht Walbroek richting de 250.000 te gaan. “We zijn twee dagen langer open,” verklaart hij. Het succes van de Royal Christmas Fair is te danken aan de goede sfeer, zegt de ondernemer. “Het is echt een evenement om samen te komen met familie of vrienden. Het is een warme plek die een soort geborgenheid geeft. Zelfs mensen die niets met tradities hebben, worden blij van een kerstmarkt.”

Naast de ruim honderd kraampjes, kunnen bezoekers ook gratis terecht bij de evenementen. Zo is er een Christmas Sing Along op zaterdag 21 december, is er op donderdag 19 december een Gospel Night en loopt er elke dag een kerstman over het terrein. Op het podium komen ook optredens, vertelt Walbroek, die de kerstmarkt samen met Peter Boelhouwer organiseert.

“We kunnen niet tot twee uur ’s nachts doorgaan in verband met omwonenden. Door ook eerder op de dag wat te organiseren, hopen we ook een jongere doelgroep te trekken.” Daarnaast wordt er aandacht besteed aan expats. “Een groeiende groep in Den Haag, daarom hebben we veel communicatie dit jaar ook in het Engels gedaan.”

 

Zelfs mensen die niets met tradities hebben, worden blij van een kerstmarkt.
Heino Walbroek (organisator)

 

Waar let Walbroek dit jaar extra op in Duitsland, zodat er in Den Haag volgend jaar nog een slag kan worden gemaakt? “Alles op het gebied van verduurzaming, in de breedste zin van het woord. Het is de koudste en donkerste periode van het jaar, dus het is logisch dat we relatief veel stroom verbruiken. We doen alles al met ledverlichting, maar ik ga kijken of ze daar nog meer stappen in hebben gezet waar wij wellicht op kunnen meeliften.”

Winkeltjes

De kraampjes in Den Haag bevatten voor iedere bezoeker wat wils, denkt de organisator. “Wat ik altijd bijzonder vind, zijn de schapenvachten, de handgemaakte kaarsen en een imker met producten van bijenwas tot honingwijn. Dat zijn de dingen die een kerstmarkt bijzonder maken.”

Maar er blijft altijd nog iets te dromen over. Walbroek: “Op Duitse kerstmarkten heb je altijd de kerstwinkel Käthe Wohlfahrt. Dat is echt een begrip. Ze verkopen voornamelijk houtsnij- en glaswerk. Dat zie je in Nederland nog niet echt. Ik denk niet dat al het goede uit Duitsland komt, maar ik zou het wel heel mooi vinden om ook een keer zo’n shop op onze kerstmarkt te hebben.”

Royal Christmas Fair, t/m maandag 23 december, 12.00-21.00 uur (op de laatste dag sluit de fair een uur eerder), Lange Voorhout. Gratis toegang. Meer informatie: www.royalchristmasfair.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van