Richard de Mos gaat landelijk met Code Oranje

Oud-wethouder Richard de Mos wordt het gezicht van de partij Code Oranje, die meer invloed van de burgers op de politiek wil. Zijn advocaat, Peter Plasman, staat op nummer twee van de lijst.

Door

Het al twee jaar bestaande Code Oranje maakte dat maandagmorgen in Den Haag bekend. De partij is een initiatief van Bert Blase, waarnemend burgemeester van Heerhugowaard. Blase kreeg landelijke bekendheid doordat hij zich eerder dit jaar openlijk meldde als kandidaat-burgemeester van Den Haag. Volgens Blase, die optreedt als partijvoorzitter, is De Mos ‘de juiste man op de juiste plek’. “Richard de Mos is een zeer aansprekende politicus, die bij uitstek in staat is een andere wind te laten waaien in ons land.”

De Mos blijft, ook als hij een Kamerzetel zou weten te bemachtigen, actief in de gemeentepolitiek als lijsttrekker van Hart voor Den Haag. Dat past bij de hele opzet van Code Oranje, dat een bundeling van vooral lokale partijen wil zijn. “We gaan een collectieve ombudspolitiek voeren,” zei de Mos, verwijzend naar zijn Haagse specialiteit. Volgens een peiling van Maurice de Hond zou Code Oranje kans maken op drie tot zeventien zetels.

Corruptieonderzoek De Mos

Dat tegen de Mos en anderen een onderzoek loopt wegens corruptie en deelname aan ‘criminele organisaties’ hoeft volgens de partij een lijsttrekkerschap niet in de weg te staan.

In een verklaring op de site van Code Oranje staat: ‘Iemand is onschuldig, tot het tegendeel is bewezen’. Het zou ‘niet redelijk’ zijn van De Mos nu te verwachten dat hij zijn leven ‘op slot zet’ wegens een procedure die mogelijk nog jaren gaat duren. De Mos zelf zei: “Ik geloof heilig in mijn eigen onschuld. Maar als ik toch veroordeeld zou worden, trek ik me terug uit Code Oranje, dat hebben we afgesproken.”

Bindend referendum

Code Oranje – de naam moet urgentie uitstralen – wil de democratie vernieuwen. Eén van de belangrijkste programmapunten is de invoering van een bindend referendum. Verder wil de partij werken met ‘burgertoppen’ om de mening van het volk te peilen over grote onderwerpen als de corona-aanpak, immigratie en kernenergie.

Daarom is er ook geen ‘dichtgetimmerd’ partijprogramma, zei Blase. Er is ook geen vaste politieke koers. Blase: “We zijn niet links of rechts. We doen het samen.”

Zorgen over rechtsstaat

Voor strafrechtadvocaat Peter Plasman vormen de zorgen over de rechtsstaat de belangrijkste drijfveer om de politiek in te gaan. Naast concrete dossiers als de affaire-Grapperhaus en het staken van de vervolging van rapper Akwasi, noemde hij de ‘vijftigduizend strafzaken die nog op de plank liggen’ en de te lange asielprocedure.

Hij zei ook dat het ‘onorthodoxe optreden’ van De Mos hem aansprak, ‘al levert dat dan soms kleerscheuren’ op. Binnenkort maakt Code Oranje nog acht andere kandidaten bekend zodat een ‘prominente kopgroep’ van tien ontstaat.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van