NRC: Sponsor Groep de Mos kocht mogelijk stemmen in 2018

Aanhangers van Hart voor Den Haag/Groep de Mos hebben mogelijk in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stemmen gekocht in de Schilderswijk.

Door

Dat schrijft NRC Handelsblad op grond van informatie uit het dossier dat de rijksrecherche heeft aangelegd in het corruptieonderzoek naar de voormalige Haagse wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Ook in deze zaak duiken weer de Turks-Nederlandse horecaondernemers Erdinç en Atilla Akyol op. Zij zouden volmachten hebben opgekocht.

Dat komt aan de orde in verslagen van door de recherche afgetapte telefoongesprekken. ‘Je moet stemmen voor ons regelen, maar je hebt dit niet hard gemaakt. Als ik nu naar Groep de Mos ga, gaan ze antwoorden dat jij niets voor hen betekend hebt,’ aldus Erdinç tegen een gesprekspartner in een kenmerkend gespreksverslag. Akyol schermt ook telkens met zijn toegang tot Guernaoui en diens subsidiebudget. Ook is er een anonieme bron uit de Turkse gemeenschap die stelt dat de Akyols 150 euro boden voor twintig stempassen.

‘Smaad en roddel’

Twee jaar geleden publiceerde Den Haag Centraal over een figuur uit de De Mos-achterban die een vliegreis verlootte onder mensen die met een foto konden aantonen dat ze op Groep de Mos-kandidaat Mohamed Balah hadden gestemd. Tegen die verboden actie is overigens meteen door de partij opgetreden.

 

Voor stoere teksten die Akyol blijkbaar aan de telefoon uitgeslagen heeft kan onze partij geen verantwoordelijkheid dragen
Hart voor Den Haag op Twitter

 

Opmerkelijk is dat Rachid Guernaoui, die via de rechter inzage in zijn dossier afdwong, zelf de tapverslagen aan de redactie van NRC Handelsblad heeft gegeven. Dat meldt Hart voor Den Haag althans in een Twitterbericht. ‘Nadat wij – via @RachidG – tapverslagen met NRC delen om onze onschuld te bewijzen, haalt NRC er weer een verzonnen stok uit om mee te slaan. Er zijn door Groep de Mos nooit stemmen gekocht. Smaad, laster(campagne), roddel (…): achterklap dus!’

Heel veel volmachten in Schilderswijk

Ook de stembusuitslagen in Schilderswijk zijn volgens NRC een aanwijzing dat er stemmen zijn gekocht of geronseld. Maar liefst acht stembureaus staan in de landelijke ‘volmachtentoptwintig’ en wel op de plekken één tot en met acht. In die bureaus is toevallig veel op lijstduwer Atilla Akyol gestemd. Hoewel een overdaad aan volmachten wordt gezien als een aanwijzing voor fraude, heeft de gemeente nagelaten onderzoek te doen. Volgens de Akyols zelf is het allemaal ‘één groot misverstand’. Erdinç zou door de telefoon maar wat hebben ‘geluld’ en heeft er spijt van dat hij Guernaoui in een lastig parket heeft gebracht. Heel aardig vond hij de wethouder trouwens niet, blijkens deze afgeluisterde opmerking: ‘Die flikker is een Marokkaan’.

Hart voor Den Haag is er, ondanks de heftige ontkenningen, niet helemaal gerust op, blijkt uit alweer een Twitterbericht. ‘Mocht blijken dat de heer Erdinc Akyol heeft gehandeld op de wijze die NRC op basis van één anonieme bron beschrijft, neemt Hart voor Den Haag/Groep de Mos daar met klem afstand van. Voor stoere teksten die hij blijkbaar aan de telefoon uitgeslagen heeft kan onze partij geen verantwoordelijkheid dragen.’

Standaardportret
Bekijk meer van