Groep de Mos-loting: een vliegreis voor je stem

Alles om in de raad te komen. Dinsdag werd via Facebook zelfs een vliegreis aangeboden in ruil voor een stem op Mohamed Balah, de nummer 11 van Groep de Mos. “Ik ken die hele jongen niet.”

Door

Like en deel deze post, maak een foto van je stembiljet dat je op Mohamed Balah stemt en wij zullen een reis verloten naar het buitenland als Mohamed een plaats krijgt in de gemeenteraad.’ Dinsdag plaatste een vriend van Balah, nummer 11 op de lijst van Groep de Mos, deze oproep op Facebook. Dit lijkt ongeoorloofd en dat is het ook.

“Als er voorwaarden worden gesteld aan je stem en er bijvoorbeeld om een foto van het stembiljet wordt gevraagd, valt zo’n loting in het Wetboek van Strafrecht onder corruptie,” zegt Pamela Young, plaatsvervangend secretaris-directeur van de Kiesraad. De Facebook-post is inmiddels verwijderd door de man die op sociale media actief campagne voert voor Balah.

Campagneteam Balah

Het lijkt vooralsnog te gaan om een onbezonnen actie van een iets te enthousiast campagneteamlid. Balah zelf is zich van geen kwaad bewust. “Ik heb die hele post niet gezien, ik hoorde er via via van,” reageert hij kort tussen de bedrijven door. Lijsttrekker Richard de Mos wist er evenmin van. “Dat is natuurlijk niet de bedoeling,” zegt hij als hij voor het eerst over de Facebook-oproep hoort. De naam van de man die de oproep plaatste, zegt hem niets. “Ik ken die hele jongen niet.” Balah verklaart een heel campagneteam achter zich te hebben staan. “Ik zet alles op alles om in de raad te komen.” De vraag is wie de ‘wij’ zijn die zich bereid tonen een vliegticket te bekostigen voor die zetel.

Groep de Mos wordt wel vaker cliëntelisme verweten. Deze week nog, toen bleek dat de partij een peperdure poster op een reclamezuil langs de A12 cadeau had gekregen, terwijl D66 – waarvan de poster op de andere kant prijkt – het volle pond moest neertellen. Wie de suikeroom is, wil Groep de Mos op dit moment niet zeggen. Eerder meenden andere partijen in de gemeenteraad dat De Mos de belangen behartigt van (horeca)ondernemingen waar partijleden korting krijgen.

 

Facebook Groep de Mos

 

Standaardportret
Bekijk meer van