De Mos wil de grootste worden

Richard de Mos speculeert met zijn partij Groep de Mos al volop op een flinke verkiezingsoverwinning. Acht tot tien zetels zou haalbaar moeten zijn.

Door

Door Herman Rosenberg

Dat zei hij dinsdagavond op een vrolijke maar lawaaiige aftrap van de verkiezingscampagne in restaurant Burrata op het Goudenregenplein. “We gaan aan het werk voor alle Hagenaars, Scheveningers en Loosduiners,” aldus De Mos. Ook raadslid en ex-D66’er Rachid Guernaoui was prominent aanwezig. Hij werd door Jeffrey Huf, die de avond aan elkaar praatte (schreeuwde), al gepresenteerd als wethouderskandidaat. De lijst van de groep is nog niet klaar. Wel is De Mos intussen uitgeroepen tot lijsttrekker. Verder is duidelijk dat de zittende raadsleden Gernaoui en Arjen Dubbelaar op een verkiesbare plaats komen te staan. Raadslid Lex Kraft van Ermel daarentegen stopt na deze raadsperiode; hij is 65.

De partij neemt aan de verkiezingen (21 maart 2018) deel onder de naam Groep de Mos/Hart voor Den Haag. Bij de volgende verkiezingen, in 2022, wil De Mos de naam wijzigen in alleen Hart voor Den Haag. Dat leidt tot ergernis bij de Haagse Stadspartij (HSP), die deze kreet voorheen als motto heeft gebruikt. Maar volgens De Mos kan die partij hem niet verhinderen deze naam te gebruiken.

Dubbeldekker
Het partijprogramma is nog niet opgesteld. Guernaoui somde enige trefwoorden op: meer veiligheid, een betere bereikbaarheid, aanpak armoede en meer inspraak. De partij heeft onlangs een oude Engelse dubbeldekker met open bovenbalkon gekocht en volledig uitgedost in de groengele huisstijl. Met deze ‘ideeënbus’ wordt de komende maanden door de stad gereden; de mensen kunnen er suggesties achterlaten voor het partijprogramma. De bus stond dinsdagavond prominent op het Goudenregenplein. Aankoop en aankleding zijn een project van de ‘Club van 100’, die de partij steunt. De voorzitter van dit gezelschap is de Haagse muzikant en ondernemer Jelle Meinesz; hij is de zoon van de in de jaren zeventig van de vorige eeuw bekende en beruchte Haagse ‘meesterkraker’ Aage M.

Een ander lid van de club is ‘behangkoning’ John van Zweden, de belangrijkste donateur van de partij. De Mos staat onder druk om ook duidelijkheid te verschaffen over de rest van zijn partijfinanciering. Een meerderheid van de Haagse raad vindt dat partijen daarover transparant moeten zijn. De Mos zei daarover in juli in de raadzaal: “Ze kunnen m’n rug op.”      

| Foto: DHC     

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Meer lezen over de Haagse politiek? Neem dan een abonnement bij DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van