Rechter: werk Scheveningseweg kan doorgaan
De gemeente kan maandag beginnen met de volgende fase van de trambaan-vernieuwing op de Scheveningseweg en het daartoe noodzakelijke kappen van opnieuw tientallen bomen. SOS Den Haag en de Bomenstichting Den Haag hebben een kort geding verloren, dat was aangespannen met het doel het werk stil te leggen.
De zaak diende donderdag 23 augustus. De rechter deed vrijdag uitspraak. In de (verkorte) uitspraak staat dat de rechter ‘het politieke besluit (om de trambaan op de voorgestelde manier te vernieuwen, red.) moet respecteren’. SOS Den Haag en de Bomenstichting hadden aangevoerd dat een alternatief plan onvoldoende onderzocht was. Dat andere voorstel bood een alternatief voor de ‘betonnen bak’-fundering die de boomwortelgroei zou belemmeren.
Maar de rechter vindt dat het alternatief ‘uitvoerig is besproken’. Dat gemeente en HTM later verschillende wijzigingen hebben aangebracht, acht hij niet zwaarwegend genoeg om nu de bouwvergunning te schorsen. De rechter volgt verder het gemeentelijke verweer dat er over de aanpak van de Scheveningseweg uitgebreid overleg is gevoerd in een zogeheten ‘denktank’ van betrokkenen. Deze ging in meerderheid akkoord met het plan van de gemeente en de HTM.
Eerdere uitspraak Scheveningseweg
Een eerdere procedure om de gewraakte aantasting van Huygens’ ‘Zeestraet’ beperkt te houden, liep ook al spaak. De rechter bepaalde op 9 augustus alleen dat van de 130 te kappen en te verplanten bomen er negen voorlopig moeten blijven staan. De gemeente moet eerst duidelijk maken waarom deze bijzondere exemplaren ook weg moeten.
Deze week ontstond nog ophef over het kappen van drie bomen die een rol spelen in het vleermuis-verkeer in dit groene deel van de stad. Maar volgens de gemeente blijven er voldoende bomen staan om de passage van deze diertjes mogelijk te maken.
Trambaan schuift op
De afgelopen weken zijn tot afgrijzen van vele Hagenaars bijna alle bomen tussen de trambaan en de straatweg gekapt.
Vanaf maandag is de tramdienst hier gestaakt, wat wil zeggen dat er ruimte komt om nu ook de bomen aan de boszijde te verwijderen. Dat is nodig omdat de trambaan in zijn geheel een stuk in de richting van het bos ‘opschuift’ en dat is weer mede het gevolg van de omstreden keuze van gemeente en HTM voor de inzet van het breedste type tram in de hele stad en regio.
Volgens SOS en de Bomenstichting maakt Den Haag het met het ‘haastige’ kappen onmogelijk voor tegenstanders van alle rechtsmiddelen gebruik te maken. Een bodemprocedure bij de Raad van State bijvoorbeeld is zinloos geworden, want die zou als mosterd na de maaltijd komen.