Plaatsing reclamezuilen gaat door ondanks protest

De Franse reclamefirma JC Decaux gaat ondanks protesten door met het plaatsen van verlichte reclamezuilen (‘mupi’s’) op gevoelige plekken. Recent is een bord geplaatst op het Tournooiveld op een steenworp afstand van de Hofvijver.

Door

“Het is onbegrijpelijk, maar het gaat gewoon door,” zegt Jeroen Oosterwal, die zich namens een groep bewoners van de binnenstad verzet tegen de plaatsing van mupi’s (verlichte reclamezuilen) op historisch waardevolle plekken. “Ik begrijp niet waarom de gemeente niet even pas op de plaats maakt, gezien de vele bezwaarprocedures die nu lopen.”

Eerder ontstond al ophef over mupi’s op de Plaats, de Lange Poten, de Gravenstraat en de Herengracht. Soms staan de zuilen in de weg, soms maken omwonenden bezwaar tegen de lichtvervuiling. Maar ook de aantasting van het beschermde stadsgezicht is velen een doorn in het oog.

Ruim twintig organisaties van bewoners en ondernemers in de binnenstad lieten in januari van zich horen. In een brandbrief aan de gemeenteraad schreven zij ‘teleurgesteld, gefrustreerd, verdrietig maar meer nog kwaad [te zijn] over de enorme verrommeling van de openbare ruimte in onze Haagse monumentale binnenstad’.

 

Ik begrijp niet waarom de gemeente niet even pas op de plaats maakt.
Jeroen Oosterwal

 

De brief was ondertekend door onder meer de Bewonersvereniging Bewoners Rondom het Plein, Vereniging Buurtschap Centrum 2005, Buurtoverleg het Oude Centrum, Bewonersorganisatie Hofkwartier, de Binnenstad Ondernemers Federatie, de Vrienden van Den Haag, de BIZ Hofkwartier, Museum Bredius en Steltman Juweliers.

Niet onderuit

Mede naar aanleiding hiervan informeerde wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, buitenruimte) begin februari de gemeenteraad nog een keer over het beleid. Hij schrijft dat er een overeenkomst is gesloten met JCDecaux. Deze geldt acht jaar en de gemeente kan hier niet onderuit. Als de stad nu locaties zou afwijzen, zou dat ‘contractbreuk’ zijn. Het is wel zo dat Decaux de borden op eigen risico plaatst, omdat de vergunningen nog niet onherroepelijk zijn door de bezwaarprocedures. De Mos wijst er verder op dat andere reclame-uitingen, zoals de driehoekborden, juist verdwijnen.

De oppositie in de gemeenteraad constateerde eerder dat er nooit een concreet besluit is genomen om deze digitale vorm van reclame op straat toe te staan. Er is eind 2017 alleen in algemene zin een nieuw reclamebeleid vastgesteld. Daarna is de plaatsing van mupi’s aanbesteed. Op donderdag 18 april bespreekt de raadscommissie leefomgeving de nieuwe buitenreclame.

Intussen gaat de plaatsing van mupi’s gewoon door. JC Decaux heeft recent zes nieuwe aanvragen ingediend. Daarbij zit ook het Lange Voorhout. Vlak bij Hotel Des Indes zou ook een reclamezuil nieuwe stijl moeten komen. Voor de Herengracht, waar eerder een mupi is weggehaald na bewonersprotesten, loopt weer een nieuw verzoek.

 

Standaardportret
Bekijk meer van