Gemeente gaat niks doen aan omstreden mupi’s

Den Haag zit nog zeker acht jaar vast aan de verlichte reclameborden waar burgers tegen protesteren, bekend als mupi’s. Contractbreuk zou miljoenen kosten, schrijft wethouder Richard de Mos aan de gemeenteraad.

Door

Zodra het plaatsen van de omstreden reclamezuilen begon, tekenden twintig bewoners- en ondernemersorganisaties in de binnenstad protest aan bij de gemeente. In januari stuurden ze zelfs een brandbrief en bedekten ze een aantal van de mupi’s met gekleurde hoezen.

De kritiek is dat de mupi’s, verlichte reclamezuilen met bewegend beeld, zorgen voor ‘verrommeling van de openbare ruimte’. Volgens de bewoners en ondernemers worden de adviezen van de welstandscommissie terzijde gelegd. Ook is er geen overleg gepleegd met omwonenden.

De VVD, de HSP en CU/SGP hebben kritische vragen gesteld aan verantwoordelijk wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, buitenruimte). Daarin vragen ze naar het gesprek met omwonenden en de behandeling van klachten. Ook hebben de partijen zorgen over eventuele gevolgen voor de verkeersveiligheid door de plaatsing van de mupi’s. Pieter Grinwis (CU/SGP): ‘Hoe verzin je het in een historische binnenstad?’

Reclamebeleid

In zijn brief aan de gemeenteraad schrijft De Mos dat de reclamezuilen worden geplaatst omdat er per 1 januari een nieuw reclamebeleid is ingegaan. Een nota daarover is geruisloos ingevoerd, zonder debat in de gemeenteraad. Een woordvoerder van de wethouder benadrukt dat hij destijds wel ter inzage is gelegd, maar dat er slechts twee reacties kwamen. Dat was geen aanleiding om het beleid aan te passen. Nu is er niks meer aan te doen.

Bewoners protesteren bij een mupi aan de Herengracht

De Mos schrijft: ‘Hoewel u aangaf dat u graag nog enige ruimte wilde hebben om het plaatsingsplan te beïnvloeden, moet ik u helaas teleurstellen. De gemeente is een verplichting aangegaan en het verplaatsen van één of meerdere reclamedragers naar een andere locatie is op voorhand niet mogelijk.’

Toch schuiven met de mupi’s zou betekenen dat de gemeente miljoenen euro’s schadevergoeding moet betalen aan de Franse reclamegigant JCDecaux. De laatste exploiteert de zuilen. Daarnaast zou de stad inkomsten mislopen.

Minder

De Mos benadrukt in zijn brief nogmaals dat er volgens het nieuwe beleid juist minder ‘reclameobjecten’ komen in de stad: 90 in plaats van 210. Er zijn ook eisen gesteld aan de ‘lichtintensiteit en dynamiek’, met de buitenruimte in het achterhoofd. Voor alle vaste objecten schrijft de gemeente een aanbesteding uit.

Op Twitter is inmiddels flinke discussie ontstaan over de tijdlijn van de gemeentelijke besluitvorming. Volgens Peter Bos (HSP) was de aanbesteding van de reclamezuilen al ‘in kannen en kruiken’ voordat de nota over het nieuwe beleid überhaupt naar de gemeenteraad was gestuurd. Dit gebeurde onder het vorige college. Boudewijn Revis (VVD) was toen verantwoordelijk voor het reclamebeleid. Inmiddels is er een heuse hashtag in het leven geroepen: #mupigate.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van