Begroting 2019: Veel geld om mee te spelen is er niet

De nieuwe wethouder financiën, Rachid Guernaoui (Groep de Mos), maakt via bezuinigingen 21 miljoen euro vrij voor wat is beloofd in het collegeakkoord.

Door

De blik gaat gedwongen op de lange termijn. Het nieuwe college van Groep de Mos, D66, VVD en GroenLinks heeft weinig mogelijkheden om cadeautjes uit te delen. Daarom concentreert het nieuwe college zich op dingen die nu geld kosten maar zich op de lange termijn moeten uitbetalen. Denk aan investeringen in de energietransitie. Dat moet uiteindelijk gaan zorgen voor meer banen en minder kosten. En de post waarop al jarenlang een tekort bestaat in Den Haag: de bijstandsuitkeringen. Daar wil dit stadsbestuur verandering in brengen.

In zijn eerste begroting is wethouder Rachid Guernaoui (Groep de Mos, financiën) vooral bezig met het uitwerken van de plannen uit het collegeakkoord dat nog maar een paar maanden geleden is gepresenteerd. Voor 2019 weet hij met ombuigingen en bezuinigingen 21 miljoen euro vrij te spelen om nieuwe maatregelen mee te betalen.

Dat gaat bijvoorbeeld naar een programma om 500 mensen extra per jaar uit de bijstand te halen (in 2019 vijf miljoen extra). Ook kunnen verschillende projecten van start. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van de Campusboulevard, het herinrichten van het gebied rond de Megastores en de overkluizing van de Utrechtsebaan.

Begroting zet Eneco in de wachtkamer

De veelbesproken Eneco-aandelen van de gemeente zijn nog niet verkocht en de verwachte opbrengst maakt dus ook nog geen deel uit van deze begroting. Dat betekent vooral voor wethouders Robert van Asten (D66, mobiliteit) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks, duurzaamheid) dat zij nog even in de wachtkamer moeten plaatsnemen. Het overgrote deel van hun plannen op het gebied van de OV-schaalsprong en de verduurzaming van Haagse woningen kan pas ingevoerd worden als de Eneco-zilvervloot is binnengevaren.

Bezuinigingen zitten onder meer in de geplande herstructurering van het welzijnswerk in de stad. Dit is een doorn in het oog van de linkse partijen. Maar ook de lasten gaan een beetje omhoog. Alleen al de verhoging van parkeervergunningen en -tarieven levert in 2019 7,3 miljoen euro op. Daar staat bijvoorbeeld een Groep de Mos-wens tegenover: betaald parkeren op niet-marktdagen rond de Haagse Markt gaat niet door.

 

 

 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van