Keiharde Eneco-aanvaring tussen oppositie en ‘regenteske’ wethouder

Nog voor het zomerreces komt er een spoedraadsvergadering. Over de verkoop van Eneco én over de relatie tussen het nieuwe college en de gemeenteraad. Pas begonnen, maar het knettert nu al.

Door

De verwijten vlogen donderdagavond door de raadzaal in een spoeddebat over Eneco. “Het college schoffeert de raad,” zei HSP-fractievoorzitter Joris Wijsmuller. Daniëlle Koster (CDA) had het over ‘regentesk gedrag’. Een ding is duidelijk: kersverse wethouder Rachid Guernaoui (Groep de Mos/Hart voor Den Haag, financiën) heeft geen vrienden gemaakt in de gemeenteraad.

Waarom? Het nieuwe college wil de aandelen van Eneco verkopen. Daarom wil de wethouder toetreden tot de commissie met andere gemeentes die óók willen verkopen. Daar wordt bepaald onder welke voorwaarden en op welke manier dit zal gebeuren. De overstap had een procedureel dingetje moeten zijn.

Máár met alleen de mededeling die het college hier vorige week over verstuurde, neemt de oppositie geen genoegen. Er ligt namelijk nog een besluit om Eneco níet te verkopen van de vorige gemeenteraad. Daar kan Guernaoui volgens de oppositie niet omheen. Maar de wethouder zelf, vindt een raadsdebat niet nodig.

Briefpapier of Eneco

“Dit gaat niet over het aanschaffen van briefpapier,” zei Martijn Balster (PvdA). Hij verzocht samen met de rest van de oppositie het college over de deelname aan de verkopende commissie een ‘zorgvuldig debat’ te voeren. Op die manier kan de raad, zo vindt de oppositie, bepaalde voorwaarden meegeven voor de verkoop van het energiebedrijf.

Er staat wel een zin over in het collegeakkoord. De koper van Eneco moet ‘duurzaamheid en de energietransitie voldoende in de bestaande organisatie hebben geborgd en dit beleid in de toekomst verder doorzetten als eigenaar van Eneco’. Pieter Grinwis (CU/SGP): “Die zin is multi-interpretabel. Daar moeten we het dus met elkaar over hebben.”

Guernaoui was van alle verwijten niet onder de indruk. Een debat over de voorwaarden van de verkoop wil hij wel, maar in de commissie en pas na de zomer. Dat is volgens de oppositie te laat. Toen ontstond er veel verwarring. Guernaoui: “We stappen op een rijdende trein. Eneco wordt sowieso verkocht, de voorwaarden zijn al gesteld. We kunnen dus alleen tekenen bij het kruisje.” Daniëlle Koster (CDA) reageerde gepikeerd: “Nu breekt m’n klomp. Waarom moeten we dan naar die andere commissie?”

Gesteggel

Na veel gesteggel, was er weinig beweging. Guernaoui gaf niet toe, met die kanttekening dat als er een koper gevonden is, en er een voorstel ligt, de raad sowieso het allerlaatste woord heeft. Onvoldoende, vonden de oppositiepartijen. Hun motie werd verworpen (voltallige oppositie tegen de collegepartijen). Maar de oppositie besloot toch een ‘spoedraad’ aan te vragen. “Het college gaat het tafelzilver van de gemeente verkopen, zonder dat wij kunnen meepraten over onder welke voorwaarden dat gaat gebeuren,” zeiden de partijen in een verklaring.

Voor zo’n vergadering is slechts instemming van één vijfde van de gemeenteraad nodig. Martijn Balster (PvdA) kondigde aan dat deze gemeenteraadsvergadering behalve over de Enecokwestie, óók over de relatie tussen de gemeenteraad en de oppositie zal gaan. De spoedraad is maandag 9 juli.

Spierballen

Na eerder het chaotische debat over het collegeakkoord, gaan de oppositie en de nieuwe coalitie dus door met ruziën over wie de grootste spierballen heeft. Dat de relatie zo stroef is, is een tegenvaller voor de coalitie. De oppositiepartijen benadrukken nog maar eens: “Dit is een valse start voor het college dat bij zijn aantreden nog hoog opgaf over een uitgestoken hand naar de oppositie. Volgende week zal blijken hoe serieus het college besluitvorming met de raad vindt.”

Toevoeging vrijdagochtend:

Ondanks de bezwaren van de oppositie en het uitdrukkelijke verzoek om tot de extra vergadering geen ‘onomkeerbare stappen te zetten’, tekende wethouder Guernaoui vrijdagochtend toch de aandeelhoudersovereenkomst. Op Twitter verwondert onder meer Martijn Balster zich over deze stap. Hij zegt zich niet te kunnen voorstellen dat Guernaoui steun heeft van zijn collega wethouders. “De wethouder slijpt hiermee de messen voor het debat op 9 juli.”

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van