Raad wil Eneco niet ‘verpatsen’
Den Haag verkoopt zijn aandelen in het energiebedrijf Eneco niet. Een meerderheid van de gemeenteraad keerde zich donderdagavond tegen een voorstel daartoe van het college van B en W.
Door Herman Rosenberg
Of de stad, die 16,5 procent van de aandelen bezit, ook echt de verkoop van het bedrijf aan een marktpartij kan tegenhouden, is zeer de vraag. Maar de boodschap voor D66-wethouder Tom de Bruijn (financiën) en voor de andere gemeentelijke aandeelhouders, waaronder Rotterdam (31,7 procent), was duidelijk. “We moeten Eneco niet verpatsen. Dat zou een historische vergissing zijn,” aldus Pieter Grinwis van de ChristenUnie. PvdA, Haagse Stadspartij (HSP) GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren zijn het daarmee eens. Recent voegde ook de PVV zich bij hen en daarmee raakte B en W tamelijk onverwacht de meerderheid voor het voorstel kwijt.
Sprookjes
Vooral D66 en ook VVD en CDA bepleitten donderdagavond de aandelen wél te verkopen. Als Den Haag zich tegen verklaart ‘zit het niet meer aan tafel’ bij het bepalen van de verkoopstrategie, waarschuwden zij. Deze partijen willen bij die verkoop van alles vastleggen over het voortzetten van duurzame projecten en het behoud van werkgelegenheid. Maar de andere partijen geloofden niet in de ‘sprookjes van Van Asten’, zoals ze zeiden, verwijzend naar de D66-fractievoorzitter. Zij redeneren dat je juist alle zeggenschap prijsgeeft als je je aandelen verkoopt. “Wat heb je nog in de melk te brokkelen als Gazprom (Russische energiegigant, red.) straks eigenaar is?” luidde de retorische vraag van Grinwis.
Onduidelijk
Hoe het nu met Eneco, dat zelf overigens niet verkocht wil worden, verdergaat is onduidelijk. De andere deelnemende gemeenten moeten zich allemaal nog uitspreken. De overgrote meerderheid, inclusief Rotterdam, is daar vooralsnog voorstander van. De verkoop zou Den Haag waarschijnlijk enige honderden miljoenen euro’s opleveren. D66 wil dat geld in een duurzaamheidsfonds stoppen, omdat anders de noodzakelijke klimaatmaatregelen niet te betalen zouden zijn. De tegenstanders houden liever vast aan het jaarlijkse dividend van zo’n 8 miljoen euro.
De Eneco-discussie richtte flinke politieke schade aan. Opnieuw keerden twee coalitiepartijen – PvdA en HSP – zich tegen hun eigen college van B en W. Vooral D66 en verantwoordelijk wethouder De Bruijn zijn boos over deze ‘ontrouw’. Nu de verkiezingen naderen nemen de spanningen binnen het college toe, zoals ook al bleek in het Legoland-dossier en in de discussies over de eigen bijdrage in de zorg (WMO) en de toekomst van het Zuiderstrandtheater. ‘Het college is eigenlijk van niemand meer,’ concludeerde Den Haag Centraal donderdag al, nog voordat het raadsdebat over Eneco was gehouden.
Eneco-windpark bij Delfzijl. | Foto: Eneco
Abonnement op DHC? Klik dan hier.