Oppositie met geslepen messen nieuwe periode in

De nieuwe verhoudingen in de Haagse gemeenteraad zijn duidelijk. Na een ruim zeven uur durend debat, op woensdagavond, over het nieuwe collegeakkoord, was het zelfs even de vraag of de nieuwe wethouders vanavond (donderdag 7 juni) wel benoemd kunnen worden.

Door

“Zij verwachten dat wij hen morgen benoemen, dan moet je nú ons vertrouwen krijgen. Dus dat betekent: serieus antwoord geven op onze vragen. Dat is de crux,” was getekend vertrekkend-wethouder Karsten Klein (CDA).

Het is na middernacht en de sfeer in de raadzaal van het IJspaleis slaat om. Na zeven uur debatteren over het nieuwe collegeakkoord, krijgen de oppositiepartijen eigenlijk geen antwoorden op hun gestelde vragen. “Bedankt voor uw constructieve bijdrage. Dit college gaat na morgen met uw vragen aan de slag,” zegt Richard de Mos, de leider van het nieuwe college.

De meeste ingediende moties worden afgeraden, met als enige toelichting ‘dat gaat tegen het coalitieakkoord in’. Even is het écht de vraag of het nieuwe wethoudersteam een dag later (vanavond, donderdag 7 juni) wel benoemd kan worden. De oppositie eist, bij monde van nieuwe voorvrouw Danielle Koster (CDA), antwoorden. “Het college heeft aangegeven constructief te willen samenwerken met de oppositie. Nu is de kans.”

Praatjes

Het debat begon zoals verwacht. Iedere partij heeft onbeperkt spreektijd om uit te leggen wat zijn of haar partij van het nieuwe collegeakkoord vindt. Natuurlijk levert dat felle debatjes op. “Waar zijn die stoere praatjes gebleven?,” vragen onder meer Daniëlle Koster (CDA) en Willie Dille (PVV) aan Richard de Mos.  “Betaald parkeren gaan we weren? 65-plus, gratis met tram en bus?”. Zo gaat de dans door bij elke onderhandelende partij. Verkiezingsbeloftes en bekende principes worden naast het akkoord gelegd en de onderhandelaars moeten zichzelf verklaren.

Bij De Mos gaat het om parkeren, veiligheid en vluchtelingen. Hij beloofde toch honderden extra handhavers? Het zijn er slechts 25. En hoe kan het toch dat de parkeertarieven omhoog gaan terwijl hij betaald parkeren wilde afschaffen? De Mos is in vorm. Tegen PVV’er Willie Dille: “Uw partij heeft helemaal niks, nul komma nul geregeld. Uw grote leider zei ‘minder minder’, nou er komt zelfs een Marokkaan in het college.” En hij is eerlijk: “Dat een vergunning duurder wordt, vinden we niet leuk. Dat klopt.” Maar ratelt vervolgens een hele waslijst successen af, die zijn partij wél heeft binnengehaald.

Ook Arjen Kapteijns (GroenLinks) is openhartig. Hij krijgt ervan langs van de linkse oppositie HSP, PvdA en PvdD. De bezuinigingen op welzijn zijn een lastig punt en de invoering van de ‘Rotterdamwet’ doet pijn. “Het komt niet uit onze koker. Daarom hebben we de angel eruit gehaald.” De boodschap vanuit het nieuwe stadsbestuur is duidelijk: compromissen horen erbij. Kapteijns: “We hebben niet geprobeerd van alle kleuren die wij meedragen bruine soep te maken.”

Eneco

Maar er komen veel vragen. Met name over de welzijnsbezuinigingen, de ouderen- en thuiszorg en de verkoop van de Eneco-aandelen. Veel van de plannen in het akkoord hangen op de miljoenen die het energiebedrijf moet opbrengen. “Wat nou als het gefaseerd wordt uitbetaald? Of als de verkoop vertraagd is? Wat gebeurt er dan met de duurzaamheidsambities” vraagt Christine Teunissen (PvdD). Koster wil juist dat een deel van de opbrengst van Eneco gespaard wordt.

Om hun vragen en wensen kracht bij te zetten, dient de oppositie moties in. Richard de Mos vond het weliswaar leuk om er antwoord op te geven (‘Heerlijk zo, van deze kant!’), maar het was voor de oppositie niet afdoende. “We hebben een gesprek gehad,” zegt hij tegen de oppositie. Maar na veel aandringen geeft hij toch toe. “Het is nu aan het schuiven naar een negatieve sfeer. Dat is niet de bedoeling.” Dus worden de inhoudelijke vragen van de oppositie wél schriftelijk beantwoord. “Maar daar moet u ons wel de tijd geven, we hebben geen ambtelijke ondersteuning.”

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van