DHC Commentaar: Evenwichtig akkoord, met zwakke punten

Opvallend is hoe stevig de groene agenda in nieuwe collegeakkoord is verankerd, analyseert hoofdredacteur Herman Rosenberg de nieuwe Haagse ‘regeringsverklaring’. Donderdag (7 juni) wordt het nieuwe college van B en W geïnstalleerd.

Door

DEN HAAG WORDT vanaf donderdag bestuurd door een nieuw college van B en W, bestaande uit wethouders van Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks. In relatief korte tijd is onder leiding van formateur Edith Schippers veel werk verzet. Knap is dat zij politieke tegenpolen als GroenLinks en Groep de Mos bij elkaar heeft weten te brengen en te houden. De vier partijen presenteerden vorige week met het collegeakkoord hun ‘regeringsverklaring’.

OPVALLEND IS HOE stevig de groene agenda in het stuk is verankerd. Zo moet de stad klimaatneutraal zijn in 2030 en wordt er flink ingezet op openbaar vervoer en fietsgebruik; het is afgelopen met rokende brommertjes. In strijd hiermee is dan weer dat de aandelen Eneco worden verkocht, met veel kans op een niet-groene nieuwe eigenaar. De verleiding van het snelle geld.

HET COLLEGEAKKOORD BEVAT nog meer zwakke punten. De voormalige Amerikaanse ambassade wordt als bezuinigingsmaatregel verkocht aan een marktpartij. Tegelijk wordt nog wel vastgehouden aan een rol voor het gebouw in het Museumkwartier. Dat is uiteraard een fictie. Marktpartijen stichten geen musea of debatcentra. De stad dreigt hier de kans te verspelen om iets moois te doen met het gebouw van Marcel Breuer.

Collegeakkoord en Migratiemuseum

OPMERKELIJK IS OOK het afserveren van het Migratiemuseum, waarvan de stichting al ver is gevorderd. Hier hangt toch de zweem van natrappen in de richting van PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh omheen. Ook de afbouw van het cultuurcentrum OCC wordt nog een klus op basis van wat er nu gortdroog is vastgelegd: ‘conform uitgangspunten en randvoorwaarden’. Geen cent te veel, hoor!

 

Ook nu al is Den Haag bepaald geen Staphorst, al willen studenten nu eenmaal altijd langer, harder en later feesten.
Herman Rosenberg (Hoofdredactie DHC)

 

EEN ANDERE BEDENKELIJKE passage in het collegeakkoord gaat over de horeca. Dat een bloeiende horeca van belang is voor de stad, ontkent niemand. Maar dat alle remmen los gaan – ‘realistische’ geluidsnormen, ‘soepel’ terrasbeleid, meer nachtontheffingen – gaat te ver. Om de kwaliteit van de binnenstad en Scheveningen, ook als woongebied, te garanderen, is het noodzakelijk dat er de hand wordt gehouden aan geluidsnormen en sluitingstijden. Ook nu al is Den Haag bepaald geen Staphorst, al willen studenten nu eenmaal altijd langer, harder en later feesten.

Midden- en kleinbedrijf

ONDANKS DE OPGESOMDE zwakke punten is het akkoord als geheel evenwichtig te noemen. Ook rechts komt aan zijn trekken met veel aandacht voor het midden- en kleinbedrijf en veiligheid. En geen extra opvang van asielzoekers (veel nieuwe vluchtelingen zijn er overigens niet). De vloer is nu voor de nieuwe politieke combinatie. Veel ogen zullen zich richten op Hart voor Den Haag/Groep de Mos. De wethouders De Mos en Guernaoui zullen ontdekken dat besturen iets anders is dan oppositie voeren.

 

Standaardportret
Bekijk meer van