Onderhandelingen in slotfase

De onderhandelaars van VVD, D66, Groep de Mos en GroenLinks zijn er bijna uit. De verwachting is dat er begin volgende week een nieuw collegeakkoord gepresenteerd wordt.

Door

De onderhandelaars van VVD, D66, Groep de Mos en GroenLinks zijn er bijna uit. Delen van het collegeakkoord zijn uitgelekt. Naar alle waarschijnlijkheid wordt begin volgende week een nieuw collegeakkoord gepresenteerd. Opvallende plannen die de ronde doen: de Eneco-aandelen worden verkocht en de belofte om 700 extra statushouders op te vangen gaat in de prullenbak.

Delen van het concept collegeakkoord zijn rondgestuurd naar de verschillende onderhandelende partijen en fracties. Dat melden onder meer Omroep West en het AD/Haagsche Courant. Veel heikele punten zijn geslecht, volgens de berichten. Maar bronnen rond de onderhandelingstafel zijn nog altijd voorzichtig. Zaken die gelekt zijn, blijven interpretaties.

Als ook de laatste gesprekken, waarin onder meer de definitieve financiële afspraken gemaakt worden, ook goed gaan, zal de presentatie volgende week plaatsvinden. De gemeenteraad kan er dan tijdens de vergadering van 7 juni over debatteren.

Het parkeerbeleid gaat volgens de berichten niet op de schop, maar draagvlak onder bewoners gaat een grotere rol spelen als er betaald parkeren wordt ingevoerd in een wijk. Dat Groep de Mos op dit punt heeft moeten slikken, wordt onder meer goed gemaakt doordat Den Haag niet langer plek heeft voor de 700 extra statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) die het stadsbestuur in 2015 beloofde op te vangen.

Duurzaam collegeakkoord

De vier zijn het eens over grootschalige investeringen in het openbaar vervoer. Er zullen plannen komen voor een snelle lijn naar Scheveningen. Om voor dit alles te betalen gaan de Eneco-aandelen van de gemeente in de verkoop. Dat levert enkele honderden miljoenen op volgens de verwachting. Ook gaat het mes in het Haagse ambtenarenapparaat. Opvallend is dat in de plannen die tot nu toe de ronde gaan nog niks staat over duurzaamheid en de energietransitie. GroenLinks en D66 tillen hier allebei zwaar aan.

Voor de champagne echt ontkurkt wordt moeten de onderhandelaars nog een aantal laatste dingen met elkaar doornemen. Ook is het wachten op oordelen van mensen die nu meelezen binnen de eigen partij.

Wethouders

Het nieuwe stadsbestuur staat ondertussen in de coulissen. Voor Groep de Mos zullen Richard de Mos zelf en zijn nummer twee, Richard Guernaoui, de wethouderstaak op zich nemen. Bij de VVD wil Boudewijn Revis door als bestuurder. Naast hem zal een VVD-vrouw plaatsnemen.

Saskia Bruines gaat verder als bestuurder voor D66 en de fractievoorzitter van die partij, Robert van Asten ziet zijn wens om wethouder te worden ook in vervulling gaan. GroenLinks levert geen raadsleden als wethouders, maar komt naar verluidt op de proppen met ervaren krachten als Bert van Alphen (eerder wethouder in Den Haag en nu jeugdombudsman) en Tweede Kamerlid en voormalig directeur van Greenpeace, Liesbeth van Tongeren.

 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van