Monsterzege: Groep de Mos de grootste

Groep de Mos/Hart voor Den Haag heeft met overmacht de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. De partij van Richard de Mos, ex-PVV’er, krijgt van de kiezers 6 zetels meer dan in 2014. Gevestigde partijen reageren gelaten: “Het enige goede nieuws is dat ze de PVV hebben leeggegeten.”

Door

Naast De Mos hadden ook de VVD (7 zetels) en GroenLinks (5 zetels) een goede verkiezingsnacht. Bij het feest van de liberalen in de BINK36 rooftopbar was het nog lang onrustig. Lijsttrekker Boudewijn Revis stond meerdere malen te springen: “Voor het eerst in twintig jaar boekt de VVD weer een overwinning. Drie zetels winst, dat is bijna een verdubbeling!”

Bij elke uitslag – zoals de enorme zeges in Amsterdam en Utrecht – klonk er uit de hoek van de GroenLinks-aanhang luid gejuich. De vijf zetels in Den Haag steken misschien voor het ongetrainde oog wat schril af tegen de ‘bakfietssteden’, maar voorman Arjen Kapteijns is duidelijk. “Dit is een evenaring van het grootste aantal zetels ooit in Den Haag sinds 1998. In de Haagse politieke context is dit een fantastische uitslag. Wij doen vanavond het licht uit!”

Zuurgraad

Bij D66 was de uitbundigheid ver te zoeken. Hoe anders was het daar vier jaar geleden toen die partij met acht zetels de grootste werd. De teller bleef woensdagavond op zes steken. Lijsttrekker Robert van Asten bleef rustig: “Zeker in het licht van de landelijke trend is dit een goede uitslag.” Hij hoopt nog op een restzetel, maar is zich bewust van de sleutelpositie die zijn partij nog altijd speelt: “We feliciteren Groep de Mos met een fantastische campagne, maar nu wordt het tijd dat hij laat zien wat hij wil met Den Haag. Ik geloof dat er in zijn partij wel zestien keer het woord lobby voorkomt, de stad verdient meer dan dat.”

De zuurgraad bij de Haagse Stadspartij was van grote afstand zichtbaar. Vier jaar geleden stormde de partij van leider Joris Wijsmuller de gemeenteraad binnen met vijf zetels. Na vier uitputtende jaren regeren is dat aantal gesmolten tot twee zetels, waarmee de winst van toen geheel is verdampt. Wijsmuller: “Teleurstellend. Het is een ruk naar rechts. Het enige goede is dat Groep de Mos de PVV heeft leeggegeten.”

Scheidend PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh nam geen blad voor de mond. De vrije val van de sociaaldemocraten is nog niet voorbij. Ten opzichte van vier jaar geleden worden ze gehalveerd (van 6 naar 3 zetels). “Het is bagger, want het populisme wint. Een partij die zich heeft opgesteld als Tita Tovenaar, die de kinderen van alles belooft, is nu de grootste geworden. Het is een ruk naar rechts. Daarom is het voor mij een zwarte dag. Ik ben erg verdrietig.”

De Mos

De grote winnaar liet zich woensdagnacht niet zien op het stadhuis. Het feest werd met eigen achterban gevierd in danscafé Danzig. Daar werd luid gescandeerd (‘Richard! Richard! Richard!’), toen de zege bekend werd gemaakt. De Mos werd emotioneel: “Zes jaar geleden, toen ik begon, werd ik weggehoond. En kijk nu! We zijn de grootste!”

 

 

Het is bagger, want het populisme wint.
Rabin Baldewsingh (PvdA)

 

Natuurlijk was het tijd voor euforie. De Mos en Rachid Guernaoui (nummer 2) zongen bijvoorbeeld uitbundig ‘O, O, Den Haag’ mee. Maar ze voelen ook heel duidelijk de verantwoordelijkheid die op ze rust nu het initiatief van de formatie bij hen ligt. Dus zei De Mos: “We hebben een heleboel speerpunten die we willen realiseren, daar gaan we over onderhandelen. Er ligt een zware verantwoordelijkheid op onze schouders, die willen we gaan nemen. Ik wil een handreiking doen naar alle partijen, we hebben nog nooit iemand uitgesloten. We willen met iedereen samenwerken die Den Haag beter kan maken. Felicitaties naar GroenLinks en de VVD die ook gewonnen hebben.”

Ondertussen rende een van de nieuwbakken raadsleden naar buiten om de welbekende De Mos-limousine te verwelkomen. “We hebben hem! We zijn de grootste!”
Vandaag om 13.30 uur houdt Groep de Mos/Hart voor Den Haag een eerste fractievergadering.

Voorlopige uitslag

Met 96.4% van de stemmen geteld:

Groep de Mos: 9 zetels
GroenLinks: 5 zetels
D66: 6 zetels
VVD: 7 zetels
HSP: 2 zetels
PvdA: 3 zetels
CDA: 3 zetels
Islam Democraten: 1 zetel
PVV: 2 zetels
SP: 1 zetel
ChristenUnie/SGP: 1 zetel
Partij voor de Dieren: 2 zetels
50Plus: 1 zetel
Partij voor de Eenheid: 1 zetel
Nida: 1 zetel

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van