Op campagne met Groep de Mos: Limousines en verkiezingslied ‘Zeller Cool’

Bevroren vingers, ludieke acties en diepgaande gesprekken. In de campagne gebeurt het allemaal, en DHC gaat in de serie ‘Den Haag Stemt’ mee op pad. Aflevering 8: In de limousine van Groep de Mos.

Door

Als er een prijs was voor de creatiefste campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, ging die ongetwijfeld naar Groep de Mos. De partij zet deze dinsdag twee limousines in voor een Amerikaanse flyeractie en kandidaat-raadslid Damiën Zeller heeft zelfs het Boney M-nummer ‘Daddy Cool’ in een nieuw jasje gestoken. “Winnaars hebben een plan, verliezers hebben een excuus,” zegt raadslid Rachid Guernaoui (nummer 2 op de lijst).

Geflankeerd door twee limousines, ruim duizend geel-groen gespoten rozen en stapels folders zijn kandidaat-raadsleden Damiën Zeller, Frank Verhoef, Janice Roopram, Nino Davituliani en Guernaoui een hele verschijning in de Fahrenheitstraat en de Frederik Hendriklaan. “Dat normale flyeren heeft iedereen wel gezien,” zegt Guernaoui over de ‘opvalactie’.

Ondanks de vermoeidheid heeft de club er duidelijk lol in. In een van de limousines gaat ‘Leef’ van André Hazes op standje tien en wordt er gedanst. Ondertussen roept kandidaat-raadslid Jelle Meinesz, eigenaar van de karaokelimousine, de verkiezingsleuzen van Groep de Mos door de microfoon. Die zijn op straat te horen door voorbijgangers, die soms wel een paar keer omkijken. Via het raam deelt Meinesz flyers uit als de limousine even stilstaat op een kruispunt.

Limousine van Groep de Mos

Zeller, de jongste kandidaat, springt in de Fahrenheitstraat samen met de rest de limousine uit om rozen en flyers uit te delen. De nummer tien trekt alles uit de kast voor zijn persoonlijke campagne. Zo brengt hij binnenkort zijn versie van het nummer ‘Daddy Cool’ van Boney M uit: ‘Zeller Cool’. “Er zit een boodschap in: maak Den Haag weer cool.” Ook is hij te zien in een kopie van het Staatsloterij-reclamespotje ‘De 21e gaat het gebeuren’, waar hij als nachtbewaker vrolijk door een museum loopt. Zeller wil de stad vooral voor jongeren aantrekkelijker maken. “Met goede huisvesting, uitbreiding van de studentencampus en het verruimen van de openingstijden van de horeca.”

 

 

Op straat kunnen voorbijgangers de groen-gele roos en flyer wel waarderen en een groot aantal zegt te stemmen op de partij. “Ik stem op Janice,” zegt een Haagse tegen Nino Davituliani. “Helemaal goed,” roept zij terug. Er zijn ook mensen die de roos weigeren. Eén persoon vindt de limousines maar ‘patserig’ en verspilling van campagnegeld. “Je kunt natuurlijk nooit iedereen overtuigen,” zegt Guernaoui droog. “Campagne voeren kost nu eenmaal geld. Bovendien is een van de limousines van kandidaat-raadslid Jelle Meinesz.” Op de limousine pronkt zijn afbeelding. Hij vindt dat de andere partijen zich te weinig laten zien op straat. “Voor ons zijn social media en de straat op gaan allebei heel belangrijk in de campagne,” vult Zeller aan. “Je moet de kiezer een luisterend oor bieden.”

 

‘Winnaars hebben een plan, verliezers hebben een excuus’
Rachid Guernaoui (Groep de Mos)

 

Een duidelijk thema waar alle mensen op straat over praten, is er niet deze campagne. De een noemt betaald parkeren een doorn in het oog, een ander wil af van de bomenkap. In 2014 ging het volgens Guernaoui duidelijk om het Spuiforum.

Meerdere issues

Nu zijn er meerdere issues die spelen. Daarom stapt hij donderdag voor de campagne op de fiets en gaat langs diverse pijnpunten in de stad. “Ik ga door de parkeergarage onder de Grote Marktstraat fietsen om te laten zien dat er wel een oplossing is voor de fietschaos in deze straat.” De tocht voert verder onder meer naar de bomen die op de nominatie staan voor kap aan de Scheveningseweg en naar de markt op de Stevinstraat. Ondanks de regen gaat het hard met het uitdelen van de rozen en flyers. “Soms tot bloedens toe door het uitdelen van zoveel flyers,” zegt Roopram. Zeller is kilo’s afgevallen, maar gaat door tot de finish. “Wij gaan die tien zetels behalen,” besluit hij voordat hij de limousine instapt naar de volgende bestemming.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van