Op campagne met de PvdD: De grootste schoonmaak moet nog plaatsvinden

Bevroren vingers, ludieke acties en diepgaande gesprekken. In de campagne gebeurt het allemaal, en DHC gaat in de serie ‘Den Haag Stemt’ mee op pad. Aflevering 6: Plastic vissen met de Partij voor de Dieren.

Door

In de gracht ligt een boot van De Ooievaart rondvaart, aan beide kanten hangen mensen met schepnetten overboord. Het doel? Zo veel mogelijk plastic uit de Haagse grachten vissen. Het is een campagneactiviteit van de Partij voor de Dieren (PvdD). Op de kade worden flyers uitgedeeld. “Deze activiteit begint traditie te worden,” licht lijsttrekker Christine Teunissen toe voordat het van start gaat. “Maar dit is natuurlijk geen structurele oplossing.”

Voor een echte oplossing moet er woensdag gestemd worden op de partij. “Laten we 21 maart zorgen voor een grote schoonmaak!”, zegt Teunissen. De aanwezige aanhang – in witte jasjes met groene opdruk – klapt in de handen. De partij doet nu voor de derde keer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. “De eerste keer werden we nog vreemd gevonden, nu is onze aanhang steeds breder,” vertelt Robin Smit (plek 3) op de kant. Vanaf het water klinkt gejuich, milieuorganisatie Trashure Hunt heeft een grote petfles uit het water gevist.

Mensen moeten zelf willen

Een van de flyeraars lacht wanneer hij een winkel langs de gracht uit loopt. “De eigenaar pakte de flyer heel vriendelijk aan, maar die winkel lag vol met vlees. Ik denk dat het niet echt iets voor de Partij voor de Dieren is.” Ook vorig jaar ging de partij plastic vissen, maar het was lastig om het gesprek aan te gaan. “Toen waren we vanaf de boot een beetje aan het schreeuwen naar mensen op de kade,” lacht Smit. “Daarom loopt er nu ook een deel op de kade met de boot mee.”

 

Laten we 21 maart zorgen voor een grote schoonmaak.
Christine Teunissen (lijsttrekker)

 

En dat lijkt goed te werken. “Gaat u stemmen?”, vraagt hij aan een voorbijganger, die bevestigend knikt. “Ik denk op jullie.” Smit geeft een flyer. “Dit zijn onze speerpunten.” Als de man doorloopt, lacht Smit. Weer een stem erbij. “Deze mensen staan open voor onze boodschap. Ik wil niet trekken, mensen moeten het zelf willen.” Hij verwijst naar een eerdere campagne voor de Partij voor de Dieren waarbij de leus ‘Vertrouw op je Idealen’ leidend was. “We moeten het vertrouwen in de politiek herstellen door te doen wat we beloven.”

Partij voor de Dieren

Voor Hanke Hoogerwerf (plek 5 en vertegenwoordiger in het Hoogheemraadschap van Delfland) is de verkiezingsperiode de leukste tijd van het jaar. Ze heeft speciaal vrij genomen voor deze activiteit. Samen op campagne gaan, zorgt voor een goede sfeer. “Eerst werden we wat lacherig ontvangen. ‘Oh, daar heb je die dierenpartij weer.’ Maar ik merk dat de discussie over onze thema’s leeft. We worden serieus genomen en de partij krijgt de aandacht die ze verdient.” Smit komt voorbij. “Iemand vroeg net om extra flyers, wilde ze neerleggen op haar werk.”

 

Toch zijn er ook genoeg mensen die even een blik werpen op de boot en doorlopen. Een flyer? Nee. Ze stemmen niet op de Partij voor de Dieren, of nog erger volgens Smit: ze stemmen helemaal niet. “Ik zou dan het liefst mijn campagnejas uittrekken en met ze in gesprek gaan over het belang van stemmen. Met jas aan voelt het toch alsof ik een dubbele agenda heb.” De meeste mensen die op de partij stemmen, zijn jong of juist oud. “Het is lastig om de middencategorie te bereiken,” zegt Smit.

Voor hem gaat het erom spannen of hij een plekje bemachtigt in de raad. In de laatste peiling staat de partij op twee zetels. Vanaf het water klinkt weer een kreet: een lege fles Spa blauw wordt omhooggehouden en in een van de vuilniszakken gestopt. Het is hoe dan ook een succes voor de Partij voor de Dieren.

Standaardportret
Bekijk meer van