Op campagne met D66: ‘Iets gratis weggeven helpt enorm’

Bevroren vingers, ludieke acties en diepgaande gesprekken. In de campagne gebeurt het allemaal, en DHC gaat in de serie ‘Den Haag Stemt’ mee op pad. Aflevering één: Marieke van Doorn staat vanuit het niets op plek 4 van D66.

Door

“Ach, een beetje koukleumen hoort erbij,” zegt Marieke van Doorn van D66 stoer terwijl ze staat te flyeren bij het Centraal Station. “Bovendien geeft campagne voeren mij energie.” ‘Meer liefde, minder verdeeldheid,’ staat er op de flyers, ter ere van Valentijnsdag. Reizigers krijgen er ook nog een hartvormige lolly bij. En dat werkt. De duizend ‘liefdevolle’ flyers zijn er in no-time doorheen. Gaat dit altijd zo hard? “Iets gratis weggeven helpt enorm,” zegt de Haagse met een lach.

In totaal zijn er voor de campagne van D66 75.000 flyers gedrukt. Ervaring met campagne voeren heeft de bewoonster van het Zeeheldenkwartier genoeg. “In 2014 was ik ook campagneleider voor de Europese Parlementsverkiezingen. En ik ben al sinds 2002 lid van D66.” Daarnaast maakte zij al veel vlieguren bij de partij als politiek secretaris bij de provincie Zuid-Holland en met haar adviesbureau Leidmotief.

De campagneleider heeft al een lange dag achter de rug op het pop-up partijkantoor aan de Wagenstraat, waarvandaan ze honderden vrijwilligers aanstuurt. “Wij moedigen mensen aan om binnen te lopen en dat gebeurt ook.” De meeste vragen gaan over mobiliteit, maar onlangs liep ook iemand binnen die wilde weten wat het standpunt van D66 is over sluiting van de Doubletstraat. “Best heftig,” vond ze de stickers met anti-immigratieleuzen die eind januari op het pand zijn geplakt.

“Heel naar om te lezen dat vluchtelingen niet welkom zijn. Wij zijn een partij voor iedereen, ongeacht geloofsovertuiging of achtergrond.” Juist daarom voelt zij zich zo thuis bij D66. “Het is een partij voor alle inwoners.” Om die uitspraak extra kracht bij te zetten, trotseert Van Doorn de kou met een club vrijwilligers en deelt flyers uit bij het gaybrapad aan de Bezuidenhoutseweg, vlak bij het station. Het regenboogzebrapad is er in 2016 op initiatief van D66, Groep de Mos en de VVD gekomen.

Idealisme bij D66

“We hebben 1850 D66-leden in Den Haag,” weet Van Doorn. “Waarvan 350 vrijwilligers. Veel daarvan gaan na hun werk nog de straat op om te flyeren. Dat idealisme is aanstekelijk.” Vital Moors, nummer 24 op de lijst, vindt campagne voeren ook heerlijk. “Dat gaat het hele jaar door. Ik ga met iedereen in gesprek. Voor veel situaties en problemen waar mensen tegen aanlopen, is een goed antwoord.” Het campagnewerk bestaat uit veel meer dan flyeren. Ook video speelt een belangrijke rol. Regelmatig plaatst de partij filmpjes van het campagne voeren of werkbezoeken die worden afgelegd in de stad. Daarnaast benadrukt Van Doorn dat D66 juist de stem van de burger wil horen. “We moeten meer op de expertise van de bewoners zelf afgaan en burgers meer laten meepraten.”

Zo brengt ze zelf ook eigen ervaring mee: “Ik heb een dochter van drie en een zoon van zes die in een rolstoel zit. Als ik met hem op pad ben, merk ik hoe ontoegankelijk de straten vaak zijn. Ook is de toegang tot het openbaar vervoer niet overal goed voor mensen met een beperking. Het Zeeheldenkwartier is een prachtige wijk, maar door al die fietsen op straat is het hier heel lastig manoeuvreren.”

 

'Iedere wijk die drie parkeerplekken inlevert, krijgt een gratis, overdekte fietsenstalling daarvoor terug'.

Het zijn lange dagen tot 21 maart. In de avond staat er een Politiek Café in de Bergkerk aan de Zonnebloemstraat op het programma. “Ik wil er even niet aan denken hoeveel uren ik momenteel maak per week, maar als zelfstandig ondernemer ben ik wel wat gewend,” zegt Van Doorn. Na even snel thuis te hebben gegeten is ze ruimschoots op tijd in de Bergkerk aanwezig. Licht gespannen, maar vol goede moed. De zaal is afgeladen met buurtbewoners en hoofdredacteur Hans Nijenhuis van het Algemeen Dagblad is debatleider. Niet lang na aanvang van het debat scoort Van Doorn punten bij de stelling ‘Iedere wijk die drie parkeerplekken inlevert, krijgt een gratis, overdekte fietsenstalling daarvoor terug’.

“Bij D66 staat de fietser op nummer één. Dat betekent ook dat je je fiets goed moet kunnen stallen,” verdedigt Van Doorn de stelling. “Je kan veel fietsen stallen in de ruimte die een parkeerplek kost.” “D66 is het duidelijkst,” vat Nijenhuis de discussie samen. De kop is eraf.

DHC volgt de verkiezingen op de voet. Speciaal voor alle online-lezers presenteren we twee series. We gaan mee op campagne met alle grote partijen en we steken de thermometer op speciale plekken in de stad.

Standaardportret
Bekijk meer van