Kandidatenlijsten: GroenLinks brengt nieuwe gezichten, CDA biedt continuïteit

Divers, zowel in achtergrond als in ervaring. Zo karakteriseert lijsttrekker Arjen Kapteijns de kandidatenlijst van GroenLinks Den Haag.

Door

Door Mieke van Dixhoorn

De eerste negentien kandidaten van GroenLinks hebben negen verschillende achtergronden. “Zo zien we de stad graag.”

Kapteijns is een bekend gezicht, evenals de nummer vijf: Mariëlle Vavier. Deze bestuurssecretaris van Jeugdbescherming West is nu fractievertegenwoordiger van de partij. Boven haar staan Erlijn Wenink (2), Maarten de Vuyst (3) en Serpil Ates (4).
Wenink is beleidsmedewerker bij de gemeente en vervulde al meerdere bestuursfuncties binnen de partij. De Vuyst was al eerder campagneleider voor GroenLinks en werkt als manager bij Oxfam Novib. Over hen zegt Kapteijns: “Ze hebben op professioneel gebied veel expertise en ervaring opgedaan. Dus ze zullen als raadslid snel op vlieghoogte zijn.”

Na deze twee veilige keuzes volgt Ates op plek vier, volgens de kandidatencommissie een ‘ruwe diamant’. Ates werkt al  vijftien jaar in de hulpverlening, nu als psychosociale hulpverlener in de Schilderswijk. Zij vertelt: “Ik ben hier geboren en getogen, mijn ouders komen uit Oost-Turkije. Op jonge leeftijd begon ik al met tolken voor mensen. Dan krijg je veel problemen te horen. Dat is altijd in mijn hoofd blijven zitten. Zo ben ik in de hulpverlening terechtgekomen.”

Ates is veel actief binnen verschillende (allochtone) vrouwengroepen in de wijken. “Zij vroegen al langer of ik ze niet wilde vertegenwoordigen. Uiteindelijk dacht ik: waarom niet? Ik merk nu namelijk dat veel van hun ideeën en wensen niet op de goede plek terechtkomen. Het is een stille, maar belangrijke groep. Ik weet dat als deze vrouwen een kans krijgen, ze die grijpen. Dat zie je door de vele informele netwerken die er zijn. Eigenlijk onzichtbaar vrijwilligerswerk. Als ze goede vertegenwoordiging hebben, zal een groot deel van de vrouwen die nu een uitkering hebben, straks een baan hebben. Daar wil ik me voor inzetten.”

CDA

De nummers één tot en met vijf op de kandidatenlijst van het CDA zijn dezelfde als vier jaar geleden. Wethouder Karsten Klein trekt de kar en daarna volgen de huidige drie raadsleden, plus de fractievertegenwoordiger Cees Pluimgraaf. Veel ervaring en continuïteit dus bij het CDA met fractievoorzitter Daniëlle Koster (2), die eveneens werkzaam is bij de landelijke fractie, schoolbestuurder Michel Rogier (3) en ondernemer Desh Ramnath (4), die allemaal ten minste vier jaar in de raad zitten. Astrid Frey (6), vanuit CDA vrouwen, en Kavish Partiman (7), actief bij ondernemersverenigingen in Regentes en Transvaal, zijn de eerste nieuwkomers op de lijst. Opvallende namen zijn verder vishandelaar Allie Simonis (27) en ‘Mister ADO’ Lex Schoenmaker, als lijstduwer (50).

Serpil Ates is de ‘ruwe diamant’ op plek vier van GroenLinks. | Foto: PR

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van