Op campagne met de HSP: ‘We hebben geen kant-en-klare draaiboeken’
Bevroren vingers, ludieke acties en diepgaande gesprekken. In de campagne gebeurt het allemaal, en DHC gaat in de serie ‘Den Haag Stemt’ mee op pad. Vandaag: Stadsgesprekken geven de HSP inhoud, niet per se stemmen.
“Het is wel wat koud beneden,” zegt Gerwin van Vulpen, gemeenteraadslid voor de Haagse Stadspartij (HSP). Hij kijkt bezorgd over de reling naar beneden. In De Volharding, het campagnepand van de HSP op de hoek van de Grote Markt, vindt deze avond een stadsgesprek plaats over fietsen in de Grote Marktstraat. Omdat het vriest en de benedenverdieping geen verwarming heeft, hoopt van Vulpen dat het niet té koud is. “Neem allemaal maar een jas of sjaal mee naar beneden,” zegt hij tegen de aanwezigen als ze richting de trap lopen.
Onderdeel van de campagne van de Haagse Stadspartij is het zogenoemde stadsgesprek. Hierbij worden inwoners uitgenodigd om mee te praten over actuele thema’s. Elke kandidaat in de top tien op de lijst organiseert een eigen avond over een probleem binnen zijn of haar domein. “Dit zijn de deskundigen,” zegt Van Vulpen. “Wat hier wordt gezegd is veel interessanter dan een commissievergadering waar iedere partij de al bekende standpunten noemt.” Hij lacht even. “Ja, dat mag je best in de krant zetten.”
Felle discussie met de Haagse Stadspartij
Bij het stadsgesprek zijn een aantal betrokken leden van de HSP en bezorgde bewoners bijeen. Ook Omroep West komt filmen. Van Vulpen: “Ik heb net bij de camera verteld dat ik vind dat we de fietser niet de schuld moeten geven van de problemen in de Grote Marktstraat.” Van Vulpen weet na vier jaar gemeenteraad met onder andere verkeer, wonen en openbaar vervoer in zijn portefeuille dat het een actueel thema is. “Het leeft enorm,” zegt hij. “Er stond een bericht op Facebook over deze avond. Heb je al die reacties gezien?”
Ik heb net bij de camera verteld dat ik vind dat we de fietser niet de schuld moeten geven van de problemen in de Grote Marktstraat
Dat blijkt als namens wijkorganisatie Het Oude Centrum Els ’t Hooft het woord neemt. “Wij willen niet langer meer de problemen van het winkelcentrum oplossen.” Want, zo blijkt uit haar betoog, de wijkvereniging is bang dat fietsverkeer dat geweerd wordt uit de Grote Marktstraat over de Gedempte Gracht zal rijden en daar ís het al zo gevaarlijk en steekt iedereen over zonder om te kijken. “Ik moest vandaag nog vól in de ankers,” zegt ’t Hooft, die minimaal vier keer per dag door de straat rijdt.
Naast ’t Hooft heeft Van Vulpen twee andere sprekers uitgenodigd om het thema toe te lichten: manager van Swapfiets Den Haag Freek van Duuren en de voorzitter van de Fietsersbond Frank Poppe. Van Duuren reed, toen hij nog fietskoerier was, onder de Grote Marktstraat door, vertelt Van Vulpen. Van Duuren, nummer 29 op de lijst van de HSP, roept zelf op even terug te denken aan vroeger. Aan de tijd dat de Grote Marktstraat nog ‘levensgevaarlijk’ was en er bordjes stonden met hoeveel doden er al waren gevallen. “Nu er geen bussen en trams meer rijden, gaat het eigenlijk hartstikke goed,” zegt hij.
Stemmen werven
Tijdens de borrel boven – waar iedereen weer een beetje warm wordt – wordt er nog volop nagepraat. Over dit onderwerp en de aanstaande verkiezingen. Van Vulpen is tevreden over de bijeenkomst. “Dit zijn geen avonden waarop we écht stemmen binnenhalen,” zegt hij. “Maar we horen wel wat er speelt bij de inwoners.” De komende weken begint de campagne van de Haagse Stadspartij op volle toeren te draaien, voorspelt Van Vulpen. “We hebben geen kant-en-klare draaiboeken zoals de landelijke partijen hebben voor de lokale verkiezingen, daarom komen we altijd wat later op gang.” Maar met het campagnekantoor op de Grote Markt heeft de partij in ieder geval een goede uitvalsbasis, vermoedt hij.
Wilt u meer lezen over de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart? Neem dan een abonnement op DHC.DHC volgt de verkiezingen op de voet. Speciaal voor alle online-lezers presenteren we twee series. We gaan mee op campagne met alle grote partijen en we steken de thermometer op speciale plekken in de stad.