Kritisch HSP-raadslid op onverkiesbare plek

HSP’er Joeri Oudshoorn moet het doen met de onverkiesbare negende plek.

Door

Door Mieke van Dixhoorn

Dat blijkt uit de conceptkieslijst van de HSP die deze week naar buiten kwam. Vier jaar geleden stond het bewuste raadslid nog op plek vier. In aanloop naar de ledenvergadering van vrijdag 1 december is een petitie gestart met als doel Oudshoorn naar plek drie te krijgen: ‘Elke stad verdient een Joeri,’ is de titel. Op woensdagmiddag was deze petitie al ruim honderd keer ondertekend.

Oudshoorn maakte zich de laatste jaren sterk voor onderwijs en duurzaamheid, en was vooral bezig met de invloed van burgers op het beleid van de gemeente. Onlangs nog loodste hij een voorstel voor een burgerbegroting door de gemeenteraad. Maar Oudshoorn staat vooral bekend als het ongemeen kritische HSP-raadslid dat niet zomaar meestemt met de fractie en al helemaal niet met het college. In 2014 ging hij bijvoorbeeld als enige in de fractie niet akkoord met het voorstel van HSP-wethouder Joris Wijsmuller (cultuur) voor de bouw van het beruchte Cultuurcomplex op het Spui.

Volgens de initiatiefnemer van de petitie, HSP-lid Guido Beauchez, betekent een lage plek voor Oudshoorn ‘het verloochenen van de identiteit van de HSP’. Hij vertelt: “Plek negen is raar laag. Joeri heeft grote kennis van zaken, is bevlogen en is goed benaderbaar. Hij is gewoon een fijne vent. Het zou een enorm verlies zijn als hij na de verkiezingen niet meer in de raad zit.” Een ondertekenaar schrijft: ‘Belachelijk dat Joeri op een onverkiesbare blek is gezet vanwege weerwoord tegen Joris.’

Slikken

Oudshoorn zelf wil niet inhoudelijk reageren op de petitie of het bericht dat hij is gedaald. “Ik zal vrijdag mijn verhaal houden bij de ledenvergadering,” zegt hij – volop in voorbereiding voor een commissiedebat later op de dag. Fractievoorzitter Peter Bos ‘moest even slikken’ toen hij hoorde dat Joeri Oudshoorn ‘een paar plekken was gekukeld’. Hij spreekt van een ‘luxeprobleem’: “De hele fractie wil door en er hebben zich ook een goede nieuwe mensen aangemeld. Dus is het dringen.” Maar het verschil tussen Oudshoorn en de rest van de huidige fractie die wel op plek twee tot en met vijf staat, is zo duidelijk dat het doet vermoeden dat er meer aan de hand is. Lijsttrekker Wijsmuller (voor de zesde maal) vindt de eerste tien plekken allemaal ‘verkiesbaar’. Daarbij gaat hij ervan uit dat de partij wederom zal deelnemen aan het college en er mensen zullen doorschuiven naar wethoudersposten.

Peter Bos staat op plek drie (achter Fatima Faïd). Hij heeft aangegeven in een volgende periode geen fractievoorzitter meer te willen zijn. Stootkussen zijn tussen coalitie en de kritische fractie ‘is best een zware baan,’ geeft hij toe. De leden besluiten vrijdag over de definitieve kieslijst.

Joeri Oudshoorn. | Foto: PR

 

De voorlopige top 10 van de HSP:

1. Joris Wijsmuller

2. Fatima Faïd

3. Peter Bos

4. Sanne van der Gaag

5. Gerwin van Vulpen

6. Ineke van den Brûle

7. Barend Jansen

8. Songul Imak

9. Joeri Oudshoorn

10. Olave Basaboze

 

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van