Op campagne met 50PLUS: Verkiezingskrant als geheim wapen

Bevroren vingers, ludieke acties en diepgaande gesprekken. In de campagne gebeurt het allemaal, en DHC gaat in de serie ‘Den Haag Stemt’ mee op pad. Aflevering 5: Zelfverdedigingles van 50PLUS.

Door

 “Hoe kom je het snelste los als iemand je arm vastpakt?,” vraagt de grootmeester in zwart karatepak. Landelijk 50PLUS-fractievoorzitter Henk Krol weet het niet. Suggesties van de aanwezige vijftigplussers als draaien en trekken zijn niet juist, geeft grootmeester Raymond-Arthur Klützow aan. Dan maakt hij onverwachts een beweging naar beneden met zijn arm en een snelle karatebeweging richting het hoofd van Krol, die verschrikt achteruit springt. Hilariteit alom. “Heb ik je pijn gedaan?”, vraagt Klützow voor de zekerheid. “Nee hoor,” stelt Krol hem gerust.

Op de Hofplaats, naast de Tweede Kamer, trapt 50PLUS de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen af met een zelfverdedigingsles. Naast lokale kandidaten zijn daarbij ook de landelijke kopstukken aanwezig. “Zeg ik dat goed, meneer Krol?”, vraagt Klützow nadat hij een betoog heeft gehouden over veiligheid op straat. Krol knikt. “U bent toch wel lid van 50PLUS, hoop ik?” “Misschien praat ik voor mijn beurt, maar ik vind dat de strafmaat verhoogd moet worden,” gaat de karategrootmeester verder. Rosa Molenaar (plek 3 en eerste vrouw op de lokale lijst) onderbreekt hem. “Laat ons maar zien hoe we ons kunnen verdedigen.”

Sjoerd Fekkes (plek 8) kwam deze ochtend mede voor de zelfverdedigingsles naar de Hofplaats. “Ik heb zelf ook een zwarte band in het judoën,” vertelt hij. Fekkes zat ooit in de gemeenteraad voor de VVD en vertegenwoordigt 50PLUS in het Hoogheemraadschap van Delfland. “Toen ik uit de politiek was, begon ik me al snel te ergeren aan de regelingen voor ouderen. Mijn vrouw zei tegen me: ‘Je moet er iets aan doen in plaats van alles tegen mij te zeggen.’ Dus nu sta ik weer op de lijst.”

Het is de eerste keer dat 50PLUS op lokaal niveau meedoet in Den Haag. Ze mikken op drie zetels, en nummer vier op de lijst, Theo Heere, verwacht dan ook niet dat hij in de gemeenteraad komt. “Maar als er genoeg stemmen zijn, doe ik dat natuurlijk wel,” zegt hij terwijl hij 50PLUS-verkiezingskranten uitdeelt. Molenaar: “Ik denk dat de verkiezingskrant ons geheime wapen is. Onze doelgroep houdt van lezen op papier. Ze hebben niets aan een flyer met ‘Kies voor ons’, wij hebben respect voor onze doelgroep want met een krant kunnen ze echt goed een inhoudelijk besluit nemen.”

 

Taart met 50PLUS

Na een kwartiertje uitleg van maar ‘een fractie van alle zelfverdedigingstechnieken’ verhuist het gezelschap – onder wie voornamelijk mensen op uitnodiging van de partij – naar binnen. Langs de beveiliging en naar de Dreeszaal die 50PLUS heeft gereserveerd. Er is gebak maar de koffie komt helaas te laat. Het deert het gezelschap niet. De bijna 80-jarige vrouw in karatepak die met Klützow is meegekomen, is überhaupt nog nooit in de Tweede Kamer geweest en kijkt haar ogen uit.

We wonen in een mooie maar onveilige stad
Rosa Molenaar

 

“Dit is nog nooit in de Kamer vertoond,” wordt er lachend gezegd als de zelfverdedigingsles binnen – veilig en droog – nog even wordt voortgezet. Rosa Molenaar glundert, ze is blij met de opkomst en de mensen die er op het evenement zijn afgekomen. “We hebben een breed pakket aan veiligheidsmaatregelen in ons verkiezingsprogramma staan,” vertelt ze. “We vinden dat een cursus zelfverdediging voor kwetsbare groepen door de gemeente gefinancierd zou moeten worden. Wij wonen in een mooie, maar onveilige stad.” Ze pleit tevens voor een Haagse nachtwacht waarbij ook na zonsondergang op de stad gepast wordt. “Veiligheid staat hoog op onze agenda.”

Ondertussen geeft grootmeester Klützow – die deze ochtend al beloofde lid te worden van de partij –  een afsluitende klap op een van de tafels in de Dreeszaal. “We gaan geen gevecht aan om te verliezen!” Een uitspraak die uitstekend zou passen bij de verkiezingsstrijd de komende weken.

Bevroren vingers, ludieke acties en diepgaande gesprekken. In de campagne gebeurt het allemaal, en DHC gaat in de serie ‘Den Haag Stemt’ mee met iedereen behalve de lijsttrekker. Aflevering vijf: Zelfverdedigingles van 50PLUS.

Standaardportret
Bekijk meer van