Teambuilding aan de formatietafel

De tijd van namenspelletjes spelen is voorbij. Aan de Haagse formatietafel wordt nu volop gewerkt aan teambuilding.

Door

De onderhandelaars van D66, Groep de Mos, GroenLinks en de VVD doen geen mededelingen aan de pers, zelfs niet over het proces. In ieder geval niet officieel. Maar het is duidelijk dat de eerste stapjes in elkaars richting zijn gedaan. En dat de heren aan teambuilding doen. Dat bleek bijvoorbeeld toen tijdens de eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad de flanken van de beoogde coalitie onder vuur kwamen te liggen. De kwesties van de avond: het ‘plotselinge’ blowverbod dat burgemeester Krikke had afgekondigd én het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed – het klimaatpact dus.

Blowverbod

GroenLinks-leider Arjen Kapteijns kreeg het te verduren vanaf de linkerkant. De PvdA en de HSP dienden een motie in om het blowverbod per direct in te trekken en eerst een debat over de kwestie te voeren. HSP’er Peter Bos merkte fijntjes op dat Kapteijns de bewuste motie eerst had willen meeondertekenen: “U was er als de kippen bij. Dat heeft u tot half zeven volgehouden. Daarna was u weg. Wat is er gebeurd?” Gelach in de zaal.

Kapteijns reageerde sportief en benadrukte zijn verkiezingswinst (van één naar vijf zetels): “Dank dat de heer Bos het publiek een kijkje achter de schermen geeft. Maar ik heb het met mijn fractie besproken. Daar moet ik even aan wennen, ik kan niet alles meer zelf beslissen.” Toch kreeg hij het verwijt: “GroenLinks zit nog niet ééns in de coalitie, maar ze gooien hun progressieve idealen nu al te grabbel.”

Verdedigen

Even later mocht Groep de Mos het doel van de formateurs verdedigen. Het gevaar kwam van rechts bij de behandeling van het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed. Een belangrijk onderdeel van het Haags Klimaatpact dat steeds meer steun krijgt, maar als enige onderhandelaar door De Mos niet is ondertekend. PVV’er Willie Dille nam het woord: “Duurzaamheid is prima, maar niet als het betaald wordt met belastinggeld. Wat de PVV betreft kunnen die miljoenen beter besteed worden aan iets als het afschaffen van betaald parkeren, te beginnen in Scheveningen.” Een motie volgde om Groep de Mos tot kleur bekennen te dwingen. Maar Groep de Mos gaf geen kik en de motie kreeg geen enkele steun. Een eerste stap richting het Klimaatpact van de lokalo’s.

Van buitenaf is het dan makkelijk te concluderen: ze zijn bezig met vertrouwen kweken. Even geen controversiële dingen doen, geen partners voor de kop stoten en de kaken stijf op elkaar houden. Ondertussen komt het moment dat de lastige zaken ook aan tafel worden besproken steeds dichterbij. Hopelijk heeft aanvoerder Edith Schippers dan haar team op orde. Nog maar een extra vertrouwensoefening erin gooien.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van