Wiegel is ‘plezierig’ in gesprek

VVD-coryfee Hans Wiegel is positief gestemd over de mogelijkheid dat er relatief snel een college van B en W wordt geformeerd in Den Haag.

Door

“Het ligt het meest voor de hand dat de vier grote partijen het gaan doen,” zei verkenner Hans Wiegel woensdag (4 april). “De gesprekken verlopen tot nu toe plezierig en constructief.” Die vier zijn Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks.

Wiegel heeft vorige week donderdag eerst met de zeven grootste partijen apart gesproken; dat zijn ‘de vier’ en CDA, Haagse Stadspartij (HSP) en PvdA. Dinsdag overlegde Wiegel voor het eerst met de vier gezamenlijk.

Volgens bronnen op het stadhuis speelt D66 in de gesprekken een cruciale rol, omdat het tegen het rechtse blok van De Mos en de VVD een zo sterk mogelijk progressief geluid wil laten horen. GroenLinks is in dit geval de natuurlijke bondgenoot. Wiegel zet de gesprekken met de vier donderdag 5 april voort.

De bal ligt bij Groep de Mos

Dinsdag sprak hij ook met de andere partijen, waaronder de PVV, de SP en de ChristenUnie. Alleen Pieter Grinwis van de CU/SGP gaf na afloop opening van zaken in de vorm van een schriftelijk advies. Hij vindt net als Wiegel dat de bal in principe bij Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks ligt. Verder heeft hij als belangrijkste opgaven genoemd: woningbouw, klimaatmaatregelen en bereikbaarheid.

Standaardportret
Bekijk meer van