DHC Commentaar: Incident of Jihad

Burgemeester, politie en Openbaar Ministerie laten zich in het Haagse drama (het steekincident op Bevrijdingsdag) gelukkig niet van de wijs brengen.

Door

DE RUST OP HET zonovergoten Johanna Westerdijkplein werd op Bevrijdingsdag wreed verstoord door geschreeuw en later pistoolschoten. Een Syrische statushouder stak drie mensen neer en werd vervolgens door de politie vakkundig uitgeschakeld met een schot in zijn been. Daarna bleek nog een behandeling met een stroomstootwapen (‘taser’) nodig om de man ertoe te brengen zijn mes los te laten.

Een agent ‘tasert’ verdachte Malek F. omdat die zijn mes niet los wil laten.

Regio15/Robert Langeweg

VAN DE POLITIEACTIE zijn verschillende filmpjes gemaakt. Op één ervan is ook vaag de kreet ‘Allahoe akbar’ (god is groot) te horen. Dat gegeven leidde samen met het Arabische uiterlijk van de man op de sociale media en elders al snel tot de conclusie dat we hier te maken hadden met een terreurdaad. De mededeling van de politie en de burgemeester dat het om een ‘verwarde man’ ging en vooralsnog om niets breders, werd door sommigen weggehoond. De plaatselijke PVV had het over ‘goedpraatbeleid’.

NADER ONDERZOEK moet uitwijzen wat er precies aan de hand is. De man is ‘een bekende van de politie’, zoals dat heet. Eerder vertoonde hij al verward gedrag toen hij zijn huisraad op straat aan het gooien was. Niet leuk, zeker niet voor de toevallige voorbijganger, maar het is nu ook weer niet direct een aanwijzing dat de jihad (heilige oorlog) de hofstad heeft bereikt. Het ligt dus voor de hand dat de politie het nog houdt op een gecompliceerd gevalletje Parnassia en niet op een vooruitgeschoven post van IS.

Adequaat optreden

HINDERLIJK IS dat, terwijl er adequaat is opgetreden door de betrokken agenten, zich aan de zijlijn meteen spreekkoren vormen die alles wat het bevoegd gezag naar buiten brengt in twijfel trekken en verdacht maken. De verdenking is dat er een soort samenzwering bestaat om alles wat naar terrorisme riekt in de doofpot te stoppen, om te voorkomen dat de volkswoede zich richt tegen de islamitische Nederlanders. Dat de PVV nu in dit soort complottheorieën gelooft, alla, maar ook de VVD schuift blijkens scherp geformuleerde vragen aan B en W op in deze richting.

 

Het ligt dus voor de hand dat de politie het nog houdt op een gecompliceerd gevalletje Parnassia.

 

IN WERKELIJKHEID is er geen enkele aanwijzing dat er sprake is van een cover- up. Dat werd vorig jaar ook beweerd over de man die in Amsterdam onwel werd (officiële lezing) achter het stuur en mensen aanreed. Het bleken ongefundeerde verdachtmakingen. Zoals deskundigen aangeven in deze krant: alleen de feiten tellen. In dat opzicht laten burgemeester, politie en Openbaar Ministerie zich in het Haagse drama gelukkig niet van de wijs brengen.

Herman Rosenberg

Standaardportret
Bekijk meer van